Ryby to prawdziwe skarbnice witamin i minerałów. Są
lekkostrawne, mają korzystny wpływ na nasze samopoczucie, wygląd skóry i włosów
oraz usprawniają funkcjonowanie mózgu. Kolejna zaletą ryb jest to, że można z
nich wyczarować fantastyczne potrawy w dosłownie kilkanaście minut. Moja
dzisiejsza propozycja obiadowa to pieczona dorada z dodatkiem karmelizowanej
marchewki. Zachęcam do wypróbowania tej potrawy :)
Pieczona dorada z
karmelizowaną marchewką
Składniki
(na 1 osobę)
1 świeża dorada (
wypatroszona)
1 ząbek czosnku
Pół cytryny
3 łyżki masła
Pół marchewki
Koperek
Pół łyżeczki chili
Łyżka słodkiej
papryki
2 łyżki miodu
- Wypatroszona rybę umyj i osusz ręcznikiem papierowym.4
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni góra – dół
- W miseczce wymieszaj 2 łyżki masła z drobniutko pokrojonym ząbkiem czosnku i koperkiem oraz odrobiną pieprzu.
- Rybę skrop sokiem z ¼ cytryny, natrzyj solą, pieprzem i słodka papryką, a do jej środka włóż masło czosnkowe.
- Rybę zawiń w folię aluminiową dolej do środka 1/3 szklanki wody i piecz w nagrzanym piekarniku 15-20 minut.
- W międzyczasie pokrój marchewkę w bardzo drobne plasterki.
- Na patelni rozgrzej pozostałe masło i podsmaż na nim warzywo. Gdy marchewka będzie już podsmażona dodaj do niej miód, dolej odrobinę wody i podduś przez chwilę.
- Na koniec dopraw marchewkę chili.
- Gdy ryba będzie już gotowa ułóż ją na talerzu razem z marchewką i połówką cytryny. Smacznego!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz