niedziela, 22 lutego 2015

Pieczona dorada z karmelizowaną marchewką

Ryby to prawdziwe skarbnice witamin i minerałów. Są lekkostrawne, mają korzystny wpływ na nasze samopoczucie, wygląd skóry i włosów oraz usprawniają funkcjonowanie mózgu. Kolejna zaletą ryb jest to, że można z nich wyczarować fantastyczne potrawy w dosłownie kilkanaście minut. Moja dzisiejsza propozycja obiadowa to pieczona dorada z dodatkiem karmelizowanej marchewki. Zachęcam do wypróbowania tej potrawy :)

Źródło: zasoby własne

Pieczona dorada z karmelizowaną marchewką

Składniki
(na 1 osobę)

1 świeża dorada ( wypatroszona)
1 ząbek czosnku
Pół cytryny
3 łyżki masła
Pół marchewki
Koperek
Pół łyżeczki chili
Łyżka słodkiej papryki
2 łyżki miodu



  1. Wypatroszona rybę umyj i osusz ręcznikiem papierowym.4
  2. Piekarnik nagrzej do 180 stopni góra – dół
  3. W miseczce wymieszaj 2 łyżki masła z drobniutko pokrojonym ząbkiem czosnku i koperkiem oraz odrobiną pieprzu.
  4. Rybę skrop sokiem z ¼ cytryny, natrzyj solą, pieprzem i słodka papryką, a do jej środka włóż masło czosnkowe.
  5. Rybę zawiń w folię aluminiową dolej do środka 1/3 szklanki wody i piecz w nagrzanym piekarniku 15-20 minut.
  6. W międzyczasie pokrój marchewkę w bardzo drobne plasterki.
  7. Na patelni rozgrzej pozostałe masło i podsmaż na nim warzywo. Gdy marchewka będzie już podsmażona dodaj do niej miód, dolej odrobinę wody i podduś przez chwilę.
  8. Na koniec dopraw marchewkę chili.
  9. Gdy ryba będzie już gotowa ułóż ją na talerzu razem z marchewką i połówką cytryny. Smacznego!:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz