Co by zrobić na niedzielny obiad… może prostą i bardzo
smaczną pastę? Taka z tuńczykiem, twardym serem, ziołami i karczochem? Poniżej
przepis w wykorzystaniem ciekawego włoskiego makaronu o nazwie Trofie
( na 2 osoby)
Makaron ( polecam trofie, linguine, rigatoni lub penne)
Puszka tuńczyka
1 świeży karczoch ( można zastąpić karczochem marynowanym lub oliwkami
lub pominąć)
1 ząbek czosnku
Pół małej cebuli
4 łyżki słodkiej śmietanki 18%
Starty ser provolone/parmezan/peccorino
Szałwia
Ostra papryka
Sól
- Cebulę, czosnek i karczocha ( jeśli używasz) pokrój w drobną kostkę.
- W garnku zagotuj osoloną wodę i ugotuj w niej makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
- Rozgrzej patelnię z 2 łyżkami oliwy i podsmaż na niej pokrojone warzywa.
- Gdy warzywa zmiękną dolej do nich i chochlę wody z garnka z makaronem i duś razem ok. 5 minut.
- Do podduszonych warzyw dodaj tuńczyka, odrobinę soli, śmietankę oraz ostrą paprykę. Gotuj ok. 3 minuty.
- Następnie na patelnie dodaj odcedzony makron oraz dosyp starty twardy ser, dopraw do smaku, starannie wymieszaj, posyp szałwią i podawaj. Smacznego :)
Żródło: zasoby własne |
Haha, szałwia to jest do płukania gardła, a nie do jedzenia:P
OdpowiedzUsuńŻartuję, ostatnio jadłam kurczaka w szynce parmeńskiej z szałwią... pychota!
Kurczak w szynce patmenskiej z szalwia mmmm! To dopiero rarytasy:)
OdpowiedzUsuń