niedziela, 15 lutego 2015

Pasta z tuńczykiem

Co by zrobić na niedzielny obiad… może prostą i bardzo smaczną pastę? Taka z tuńczykiem, twardym serem, ziołami i karczochem? Poniżej przepis w wykorzystaniem ciekawego włoskiego makaronu o nazwie Trofie

Źródło: zasoby własne

Składniki:
( na 2 osoby)

Makaron ( polecam trofie, linguine, rigatoni lub penne)
Puszka tuńczyka
1 świeży karczoch ( można zastąpić karczochem marynowanym lub oliwkami lub pominąć)
1 ząbek czosnku
Pół małej cebuli
4 łyżki słodkiej śmietanki 18%
Starty ser provolone/parmezan/peccorino
Szałwia
Ostra papryka
Sól


  1. Cebulę, czosnek i karczocha ( jeśli używasz) pokrój w drobną kostkę.
  2. W garnku zagotuj osoloną wodę i ugotuj w niej makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
  3. Rozgrzej patelnię z 2 łyżkami oliwy i podsmaż na niej pokrojone warzywa.
  4. Gdy warzywa zmiękną dolej do nich i chochlę wody z garnka z makaronem i duś razem ok. 5 minut.
  5. Do podduszonych warzyw dodaj tuńczyka, odrobinę soli, śmietankę oraz ostrą paprykę. Gotuj ok. 3 minuty.
  6. Następnie na patelnie dodaj odcedzony makron oraz dosyp starty twardy ser, dopraw do smaku, starannie wymieszaj, posyp szałwią i podawaj. Smacznego :)

Żródło: zasoby własne








2 komentarze:

  1. Haha, szałwia to jest do płukania gardła, a nie do jedzenia:P
    Żartuję, ostatnio jadłam kurczaka w szynce parmeńskiej z szałwią... pychota!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurczak w szynce patmenskiej z szalwia mmmm! To dopiero rarytasy:)

    OdpowiedzUsuń