Espresso, cappuccino, latte macchiato…we Włoszech wybór kaw
jest naprawdę ogromny. Nic dziwnego, bo tutaj każdy pije przynajmniej jedna
kawę dziennie. Oczywiście typowy Włoch wybiera mocne espresso bez dodatku mleka
czy innych słodkości, po to, by delektować się wyśmienitym smakiem świeżo
parzonego napoju przy śniadaniu lub popołudniowym apperitivo.
Jednak dziś chciałabym się z Wami podzielić małą refleksją
po wizycie w jednej z kawiarenek w Pisie, która wyjątkowo przypadła mi do
gustu. Po ostatnim kursie włoskiego, już tradycyjnie, razem z moją grupą wybraliśmy
się na popołudniową kawę do jednej z kawiarenek w pobliżu uczelni. Zostaliśmy
tam bardzo miło przywitani, co więcej okazało się, że ten niepozornie wyglądający
lokal oferuje swoim klientom wyjątkowe specjały! Menu było naprawdę ogromne,
ale po chwili namysłu udało mi się zdecydować na cappuccino z orzechowym kremem
i bitą śmietaną. Już sama nazwa brzmi cudownie, ale smak tej kawy był chyba
najlepszy jaki do tej pory piłam. Sekretem tego napoju była nie tylko świeżo
parzona kawa i doskonały orzechowy krem lecz również…bita śmietana ubijana przy
kliencie! Smak był naprawdę niesamowity, domowy, cudowny, bez grama chemii. Z pewnością
wrócę jeszcze do tej malutkiej kawiarenki, której melodyjna nazwa „ Casa Della Panna”
( dom śmietany) doskonale utkwiła w mojej pamięci.
Poniżej zdjęcie i moja propozycja na odwzorowanie tego
napoju w domowych warunkach, bez konieczności wyjazdu do Włoch!
Składniki
( na 1 porcję)
50 ml świeżo zaparzonego
espresso
80 ml pełnotłustego
mleka
50 ml śmietany kremówki 36%
( dobrze schłodzona)
Cukier puder ( ile lubisz, ja dodaję 1 łyżeczke)
1 łyżka syropu do kawy o smaku orzechowym ( lub polecam tą wersję: 1 łyżka nutelli rozmieszana z 1 łyżką mleka)
- Mleko podgrzej, by było lekko ciepłe. Następnie ubij je na pianę. Możesz do tego wykorzystać spieniacz do mleka, jeśli go nie masz spróbuj ubić piane trzepaczką lub blenderem z nakładką do ubijania.
- W osobnym naczyniu ubij śmietana kremówkę z dodatkiem cukru pudru.
- Do wysokiej szklanki wlej spienione mleko, następnie espresso i syrop do kawy. Na wierzch włóż spora łyżkę bitej śmietany. Smacznego!
O Boże, Ola. Wygrałaś.
OdpowiedzUsuńKawa z nutellą. Jesteś najlepsza.