czwartek, 26 lutego 2015

Najlepsza kawa świata - krótka relacja z wizyty w włoskiej kawiarence

Espresso, cappuccino, latte macchiato…we Włoszech wybór kaw jest naprawdę ogromny. Nic dziwnego, bo tutaj każdy pije przynajmniej jedna kawę dziennie. Oczywiście typowy Włoch wybiera mocne espresso bez dodatku mleka czy innych słodkości, po to, by delektować się wyśmienitym smakiem świeżo parzonego napoju przy śniadaniu lub popołudniowym apperitivo.

Jednak dziś chciałabym się z Wami podzielić małą refleksją po wizycie w jednej z kawiarenek w Pisie, która wyjątkowo przypadła mi do gustu. Po ostatnim kursie włoskiego, już tradycyjnie, razem z moją grupą wybraliśmy się na popołudniową kawę do jednej z kawiarenek w pobliżu uczelni. Zostaliśmy tam bardzo miło przywitani, co więcej okazało się, że ten niepozornie wyglądający lokal oferuje swoim klientom wyjątkowe specjały! Menu było naprawdę ogromne, ale po chwili namysłu udało mi się zdecydować na cappuccino z orzechowym kremem i bitą śmietaną. Już sama nazwa brzmi cudownie, ale smak tej kawy był chyba najlepszy jaki do tej pory piłam. Sekretem tego napoju była nie tylko świeżo parzona kawa i doskonały orzechowy krem lecz również…bita śmietana ubijana przy kliencie! Smak był naprawdę niesamowity, domowy, cudowny, bez grama chemii. Z pewnością wrócę jeszcze do tej malutkiej kawiarenki, której melodyjna nazwa „ Casa Della Panna” ( dom śmietany) doskonale utkwiła w mojej pamięci.

Poniżej zdjęcie i moja propozycja na odwzorowanie tego napoju w domowych warunkach, bez konieczności wyjazdu do Włoch!


Źródło: zasoby własne


Cappuccino z syropem orzechowym i bitą śmietaną

Składniki
( na 1 porcję)

50 ml świeżo zaparzonego espresso
80 ml pełnotłustego mleka
50 ml śmietany kremówki 36% ( dobrze schłodzona)
Cukier puder ( ile lubisz, ja dodaję 1 łyżeczke)
1 łyżka syropu do kawy o smaku orzechowym ( lub polecam tą wersję: 1 łyżka nutelli rozmieszana z 1 łyżką mleka)


  1. Mleko podgrzej, by było lekko ciepłe. Następnie ubij je na pianę. Możesz do tego wykorzystać spieniacz do mleka, jeśli go nie masz spróbuj ubić piane trzepaczką lub blenderem z nakładką do ubijania.
  2. W osobnym naczyniu ubij śmietana kremówkę z dodatkiem cukru pudru.
  3. Do wysokiej szklanki wlej spienione mleko, następnie espresso i syrop do kawy. Na wierzch włóż spora łyżkę bitej śmietany. Smacznego!


1 komentarz: