poniedziałek, 23 lutego 2015

Pieczona owsianka z bananem i jogurtem greckim

Owsianka to bardzo popularna wersja śniadania, jest szybka i dostarcza sporo energii. Dziś pokażę Wam owsiankę w zupełnie nowej odsłonie, po jest ona pieczona. Możesz ją bez problemu przyrządzić w trakcie szykowania się do pracy.

Źródło: zasoby własne

Pieczona owsianka z bananem i jogurtem greckim

Czas przygotowania: ok. 30 minut

Składniki:
(na 2 osoby)

6 łyżek płatków owsianych
3 łyżki mleka
1 białko jajka
Łyżka soku z cytryny
Otarta skórka z cytryny
Cynamon
Miód najlepiej płynny( wedle uznania, można zastąpić cukrem trzcinowym lub zwykłym cukrem)
1 banan
Jogurt grecki

+ dwie wysmarowane masłem kokilki lub małe naczynia do zapiekania


  1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni góra-dół.
  2. W wysokim naczyniu ubij na sztywno pianę z białka.
  3. W miseczce wymieszaj płatki z mlekiem, sokiem i skórką z cytryny, cynamonem i łyżką płynnego miodu. Na koniec delikatnie dodaj do mieszanki białko jajka.
  4. Przełóż płatki do kokilek wysmarowanych tłuszczem i zapiekaj ok. 15 minut w nagrzanym piekarniku.
  5. Gotowa owsiankę podawaj z jogurtem i pokrojonym w plasterki bananem polanym miodem. Smacznego dnia :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz