Dziś piątek więc może przyda Ci się przepis na pyszną
rybkę?:) Włoskie targi i supermarkety pełne są świeżych ryb o doskonałej
jakości. Postanowiłam sobie, że będę tu próbować produktów lokalnych, których
na co dzień nie dostanę w Polsce. Tak więc podczas ostatnich zakupów moją uwagę
przykuła świeża rybka o apetycznym wyglądzie i wdzięcznej nazwie gallinella. Po
powrocie do domu sprawdziłam, że w Polsce nazywa się ona „kurek” ale nie jest
zbyt popularna, a z pewnością nie widziałam jej jeszcze w sklepach z rybami.
Pierwsze danie, które ugotowałam z wykorzystaniem z tej, jak się okazało,
niezwykle smacznej ryby, jest bardzo proste i polecam Ci wykonanie go
samodzielnie w domu. Gallinellę możesz bez obaw zastąpić dorszem.
Gallinella ( kurek) ze
śródziemnomorska sałatką
Składniki:
Świeży filet ryby gallinella
Łyżka soku z cytryny
Ząbek czosnku
Łyżka oliwy z oliwek
Oregano
Sól
Pieprz
Ostra papryka w proszku
Sałatka:
Mix sałat
Pomidory koktajlowe
Cebula
Papryka
Oliwa z oliwek
Biały ocet winny
Kawałek białej części fenkuła
Twardy ser ( np. parmezan)
Sól
Pieprz
1. Rybę oczyścić z ości, umyć i osuszyć.
2. W miseczce wymieszać sok z cytryny,
sól, pieprz, ostrą paprykę, łyżkę oliwy z oliwek i drobno pokrojony ząbek czosnku.
Zamarynować rybę w powstałej mieszance.
3. Warzywa pokroić, wymieszać, skropić
octem winnym i oliwą, a na wierzchu ułożyć wiórki startego parmezanu.
4. Rozgrzać patelnie i smażyć na niej
rybę zaczynając skórą do dołu. Rybę należy smażyć przez 4 minuty od strony ze
skórą i 1,5-2 minuty z drugiej strony. Przez zdjęciem z patelni rybę należy
posypać oregano.
5. Gotową rybę ułożyć obok sałatki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz