piątek, 13 lutego 2015

Gallinella ( kurek) ze śródziemnomorska sałatką

Dziś piątek więc może przyda Ci się przepis na pyszną rybkę?:) Włoskie targi i supermarkety pełne są świeżych ryb o doskonałej jakości. Postanowiłam sobie, że będę tu próbować produktów lokalnych, których na co dzień nie dostanę w Polsce. Tak więc podczas ostatnich zakupów moją uwagę przykuła świeża rybka o apetycznym wyglądzie i wdzięcznej nazwie gallinella. Po powrocie do domu sprawdziłam, że w Polsce nazywa się ona „kurek” ale nie jest zbyt popularna, a z pewnością nie widziałam jej jeszcze w sklepach z rybami. Pierwsze danie, które ugotowałam z wykorzystaniem z tej, jak się okazało, niezwykle smacznej ryby, jest bardzo proste i polecam Ci wykonanie go samodzielnie w domu. Gallinellę możesz bez obaw zastąpić dorszem.



Gallinella ( kurek) ze śródziemnomorska sałatką

Składniki:
Świeży filet ryby gallinella
Łyżka soku z cytryny
Ząbek czosnku
Łyżka oliwy z oliwek
Oregano
Sól
Pieprz
Ostra papryka w proszku

Sałatka:
Mix sałat
Pomidory koktajlowe
Cebula
Papryka
Oliwa z oliwek
Biały ocet winny
Kawałek białej części fenkuła
Twardy ser ( np. parmezan)
Sól
Pieprz

1.     Rybę oczyścić z ości, umyć i osuszyć.
2.     W miseczce wymieszać sok z cytryny, sól, pieprz, ostrą paprykę, łyżkę oliwy z oliwek i drobno pokrojony ząbek czosnku. Zamarynować rybę w powstałej mieszance.
3.     Warzywa pokroić, wymieszać, skropić octem winnym i oliwą, a na wierzchu ułożyć wiórki startego parmezanu.
4.     Rozgrzać patelnie i smażyć na niej rybę zaczynając skórą do dołu. Rybę należy smażyć przez 4 minuty od strony ze skórą i 1,5-2 minuty z drugiej strony. Przez zdjęciem z patelni rybę należy posypać oregano.
5.     Gotową rybę ułożyć obok sałatki. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz