Dzisiejsza propozycja obiadowa to nieco odmieniona wersja
klasycznych polskich krokietów. Propozycja szybkiego obiadu, idealna na
zabiegane wtorkowe popołudnie :)
Krokiety z jajkiem
Składniki ( na 8 krokietów)
Na ciasto naleśnikowe ( wychodzi ok. 8 sztuk)
1 jajko
Szklanka mleka
150 g mąki
Szczypta soli
2 łyżki rozpuszczonego masła lub oliwy
5 ugotowanych na twardo jajek
Świeża pietruszka
Sól
Pieprz
3 łyżki majonezu
Oliwa do smażenia
Jajko do obtoczenia krokietów
Bułka tarta
- W wysokim naczyniu wymieszaj trzepaczką
mąkę, jajko i mleko. Gdy masa będzie jednolita dolej olej lub masło i
dosyp szczyptę soli. Wymieszaj składniki. Masa powinna mieć konsystencję
gęstej śmietany – gdy zbyt rzadka dosyp mąki, zbyt gęsta dolej mleka.
- Rozgrzej nieprzywierającą patelnię z
odrobiną masła. Utrzymując „średni ogień” smaż naleśniki na złoty kolor.
Ja zazwyczaj wlewam na dosyć dużą patelnie ok. ¾ chochli masy
naleśnikowej, rozprowadzam na całej powierzchni i gdy brzegi placka staną
się złote, przewracam na drugą stronę. Taką metodą naleśniki wychodzą
dosyć cienkie.
- Ugotowane na twardo jajka bardzo drobno
posiekaj i przełóż do osobnego naczynia. Dodaj do nich posiekaną pietruszkę,
majonez, sól, pieprz i wymieszaj na gładką masę.
- Przygotowane placki naleśnikowe napełnił
jajecznym farszem i złóż na kształt kokieta.
- Krokiety obtaczaj najpierw w
roztrzepanym surowym jajku, a następnie w bułce tartej.
- Smaż na rozgrzanej patelni z odrobiną
oleju.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz