Włochy to prawdziwe królestwo serów! Praktycznie każdy
region może się pochwalić recepturą na wyjątkowy rodzaj tego mlecznego
przysmaku.
Pierwszym serkiem, który zdecydowałam się spróbować podczas
pobytu we Włoszech był Provolone. Bardzo zaciekawił mnie jego oryginalny
kształt oraz fakt, że jest to jeden z najstarszych serów Włoskich. Posiada
oznaczenie DOC (kontrolowane oznaczenie pochodzenia) nadawane włoskim produktom
spełniających odpowiednie wymagania dotyczące miejsca produkcji.
Ser Provolone produkowany jest w Lombardii i początkowo był
wytwarzany z mleka bawolego. Dziś ten gatunek sera wyrabia się głównie z mleka
krowiego.
Niezwykle ciekawy jest smak tego sera, może być bardzo
delikatny ( Dolce, odmiana, którą wybrałam) lub pikantny ( Piccante). Smak
zleży od długości okresu dojrzewania – im dłuższy tym ostrzejszy, bardziej
zdecydowany smak i aromat.
Ten ser ma naprawdę wszechstronne zastosowanie! Doskonale
pasuje do wszelkiego rodzaju deserów, kanapek, sałatek, zapiekanek oraz past.
Do deserów polecam przede wszystkim odmianę krótko dojrzewającą, która jest
łagodna i nie dominuje całości potrawy swoim smakiem.
Pierwsza potrawa, którą zrobiłam z wykorzystaniem tego
przysmaku to pasta z szynką, fenkułem, śmietaną i serem Provolone – była
wyśmienita!
Źródło: zasoby własne
Źródło: zasoby własne
Źródło: http://www.caseificiomichelangelo.com/products_04.php
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz