wtorek, 17 lutego 2015

Naleśniki z waniliowym twarogiem i dżemem

Dziś Światowy dzień naleśnika, a ja cały dzień nie miałam kiedy wrzucić przepisu, byłam na wycieczce w przepięknej Florencji! Mimo to wieczorową porą podzielę się z Wami przepisem na moje ulubione naleśniki :) Niestety we Włoszech nie mam jak ich zrobić, w tutejszych sklepach nie mam mojego ulubionego twarogu, za którym tak bardzo tęsknię, ale może Wy skorzystacie z tego pomysłu na naleśniki. Polecam – jest prosty i smaczny :)

Źródło: zasoby własne

Naleśniki z waniliowym twarogiem i dżemem

Na ciasto naleśnikowe ( wychodzi ok. 8 sztuk)
1 jajko
Szklanka mleka
150 g mąki
Szczypta soli
2 łyżki oliwy lub rozpuszczonego masła

Na nadzienie:
250 g twarogu
100 g kwaśnej śmietany 18%
50 g słodkiej śmietanki 30%
Cukier ( wedle uznania, ja dodaję 3 łyżki)
Pół laski wanilii

+ dżem i syrop klonowy




  1. W wysokim naczyniu wymieszaj trzepaczką mąkę, jajko i mleko. Gdy masa będzie jednolita dolej olej lub masło i dosyp szczyptę soli. Wymieszaj składniki. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany – gdy zbyt rzadka dosyp mąki, zbyt gęsta dolej mleka.
  2. Twaróg rozdrobnij widelcem, dodaj do niego obydwie śmietany oraz cukier i ziarenka wydłubane z laski wanilii. Wymieszaj na gładką masę.
  3. Rozgrzej nieprzywierającą patelnię z odrobiną masła. Utrzymując „średni ogień” smaż naleśniki na złoty kolor. Ja zazwyczaj wlewam na dosyć dużą patelnie ok. ¾ chochli masy naleśnikowej, rozprowadzam na całej powierzchni i gdy brzegi placka staną się złote, przewracam na drugą stronę. Taką metodą naleśniki wychodzą dosyć cienkie.
  4. Gotowe placki napełnij serową masą. Podawaj z ulubionym dżemem i syropem klonowym. Smacznego!


Twarogowe słodkości 2

2 komentarze: