Kalafior romanesco to moim zdaniem jedno z najpiękniejszych i
najbardziej fotogenicznych warzyw jakich miałam możliwość spróbować. W Polsce
nie jest on popularny, nic dziwnego, ponieważ jego cena jest o wiele wyższa od
ceny zwykłego białego kalafiora czy brokuła. Na szczęście we Włoszech romanesco
jest wszystkim doskonale znany i można go kupić na każdym targu już za
kilkadziesiąt centów.
Romanesco to typowo włoskie warzywo, jest on hodowany w tym
kraju już od kilkuset lat. Jest ceniony nie tylko za wygląd, lecz również za
wysoka zawartość witamin ( witamina C i K) oraz niezbędnych dla zdrowia minerałów,
takich jak żelazo, potas, wapń, a nawet jod.
Smak kalafiora romanesco jest bardziej delikatny od tego,
którym może sie pochwalić jego biały kuzyn.
We Włoszech to piękne warzywo jest wykorzystywane przede
wszystkim jako dodatek do potraw, past, czy tez składnik sałatek.
Źródło: zasoby własne
Propozycja dania z wykorzystaniem kalafiora romaneco: Wiosenna sałatka z kalafiorem romanesco
Mówili mi, że kalafior jest biały, a brokuł zielony #confused :)
OdpowiedzUsuńSłodki ten romanesco!
Ugotuję Ci go jak do mnie przyjedziesz, jest pyszniutki! :)
UsuńLubię to! :)
OdpowiedzUsuńOrzechowy :) Bardzo lubię :D Cena nie jest taka znów duża :) Ja kupuje po 7 zł :P
OdpowiedzUsuń