Tiramisu to deser doskonale znany chyba każdemu. Jest to jedna z podstawowych potraw
kuchni włoskiej, a istnieje na niego dokładnie tyle samo przepisów co i na
polski sernik, a każdy uważa, że to właśnie tego metoda na przyrządzenie ciasta
jest oryginalna. Wielu obcokrajowców stara się „ulepszyć to ciasto”
zamieniając np. kakao na czekoladę bądź dodając do masy śmietanę. Warto jednak pamiętać,
że jeśli chcemy przyrządzić naprawdę włoskie tiramisu warto trzymać się przepisów
zaczerpniętych od Włochów. Takim właśnie przepisem chciałabym się z Wami
podzielić. Pochodzi on od mojej współlokatorki Włoszki i muszę przyznać, że
jest on naprawdę doskonały :)
Źródło: zasoby własne
Tiramisu
500 g mascarpone
4 jajka
5 łyżek cukru
Ok. 10 filiżanek bardzo mocnego espresso - przestudzonego (espresso
to kawa z kawiarki lub ekspresu, nie używajcie do zrobienia tiramisu kawy
rozpuszczalnej, jest ona zbyt kwaśna i całkowicie zepsuje smak ciasta)
Ok. 300 g biszkoptów savoiardi ew. pavesini
Gorzkie kakao w proszku
30 ml rumu ( opcjonalnie)
- Zaparz espresso i dokładnie je wystudź. Dodaj do niego rum i wymieszaj. Przygotuj blachę na ciasto.
- Oddziel białka od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę i odstaw na chwilę na bok.
- W osobnej misce ubij żółtka z cukrem na gładki krem. Następnie dodawaj stopniowo ser mascarpone. Gdy masa będzie gładka wyłącz mikser i delikatnie dodaj do niego pianę z białek za pomocą łyżki.
- Biszkopty zamocz w kawie i ułóż z nich pierwszą warstwę ciasta w przygotowanej wcześniej blaszce. Następnie rozsmaruj na nich równomiernie połowę przygotowanego kremu. Posyp gorzkim kakao. Następnie ułóż kolejną warstwę biszkoptów, potem krem i kakao.
- Schładzaj w lodówce przez kilka godzin ( najlepiej przez noc). Twoje tiramisu jest gotowe, smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz