środa, 24 czerwca 2015

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem w koszulce

Sałatki uwielbiam, ponieważ z bardzo niewielu składników można wyczarować prawdziwe rarytasy. Niejednokrotnie okazuje się, że to właśnie najprostsze połączenia są najlepsze, takie jak tuńczyk i jajko. To doskonały duet - wypróbujcie sami J

Źródło: zasoby własne


Sałatka z tuńczykiem i jajkiem w koszulce


Składniki
(na 1 osobę)

Kilka listków sałaty rzymskiej
1 pomidor
Mała puszka tuńczyka
Cebula dymka
1 jajko
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
Szczypta soli
Pieprz Cayenne
Świeża bazylia
Parmezan ( opcjonalnie)


  1. Zagotuj w rondelku lekko osoloną wodę.
  2. W międzyczasie umyj sałatę, pomidora i cebulę, pokrój na kawałki i ułóż na talerzu.
  3. W miseczce wymieszaj oliwę, ocet i szczyptę chili na gładki sos.
  4. Gdy woda się zagotuje, rozbij jajko do płaskiej miseczki lub na chochlę ( polecam ten sposób), zrób w wodzie wir za pomocą łyżki, a następnie delikatnie umieść jajko w samym jego środku. Gotuj na delikatnym ogniu 2,5-3 minuty w zależności od wielkości jajka.
  5. W czasie gotowania się jajka polej sałatę przygotowanym sosem i ułoż na niej tuńczyka.
  6. Gotowe jajko ułóż na sałatce, udekoruj świeża bazylią i ewentualnie parmezanem. Podawaj ze świeżym pieczywem. Smacznego J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz