Tym razem obiecany przepis na pierogi, które bardzo zasmakowały
moim erasmusowym znajomym. Nadzienie z kaszy i pieczarek jest bardzo lekkie i
smaczne, wręcz idealne na wiosenno-letni obiad lub kolację. Polecam J
Źródło: zasoby własne
Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami
Składniki
(ok. 50 pierogów)
1 ¾ szklanki mąki
Ok. 250 ml gorącej wody
Szczypta soli
Łyżka oleju
Farsz:
1 woreczek ugotowanej kaszy gryczanej
500 g pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
Łyżka oleju
Pół szklanki tartego żółtego sera
Sól
Pieprz
Posiekana natka pietruszki
- Posiekaj drobno czosnek i cebulę, a pieczarki pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce. Podsmaż na oleju cebulę oraz czosnek, następnie dodaj pieczarki oraz sól i duś do momentu aż woda spod pieczarek odparuje. Na koniec dosyp do podsmażonych warzyw kaszę, dodaj pieprz, posiekaną natkę, ser i ewentualnie sól – wymieszaj do połączenia się składników i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
- Mąkę wymieszaj z solą, a następnie dodaj gorącą wodę, wymieszaj do połączenia składników. Na koniec dodaj olej i zacznij zagniatać ciasto do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. W razie potrzeby dosyp więcej mąki. Gotowe ciasto przykryj woreczkiem i odstaw na 10-15 minut.
- Gotowe ciasto rozwałkuj na cienki placek, wykrawaj kółka za pomocą szklanki i na środek każdego włóż po łyżeczce farszu. Zaklej pierogi i gotuj w osolonej wodzie.
- Podawaj podsmażone na oleju lub z okrasą. Smacznego! J
Źródło: zasoby własne
Źródło: zasoby własne
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz