czwartek, 18 czerwca 2015

Grillowane naleśniki z mortadelą i sałatą

Naleśniki to jedna z moich ulubionych potraw, głownie dlatego, że można je wypełnić dosłownie wszystkim i wyczarować z nich bardzo ciekawe dania. Poza tym robi się je błyskawicznie i chyba każdy je lubi. Jeśli lubisz naleśniki i naleśnikowe wariacje polecam wypróbować ten przepis, który sprawdzi się zarówno na obiad jak i imprezową przekąskę.

Źródło: zasoby własne


Grillowane naleśniki z mortadelą i sałatą

Naleśniki
( wychodzi ok. 8 placków)

1 jajko
1 szklanka mleka
150 g mąki
Szczypta soli
2 łyżki oliwy lub rozpuszczonego masła

8 plasterków mortadeli
Parmezan
Mix sałat ( lub rukola/roszponka/radicchio)
150 ml passaty pomidorowej
Szczypta soli
Chili
Kilka listków świeżej bazylii

1.      W wysokim naczyniu wymieszaj mąkę, mleko, jajko, sól na gładka masę. Możesz użyć blendera, trzepaczki lub miksera. Na koniec dodaj olej lub masło i wymieszaj do połączenia składników. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany – gdy jest zbyt rzadka dosyp maki, zbyt gęsta dolej mleka.
2.      Smaż placki na rozgrzanej patelni na średnim ogniu.
3.      W międzyczasie wymieszaj passatę z solą, chili i drobno posiekaną bazylią.
4.      Gotowe naleśniki posmaruj sosem pomidorowym, następnie ułóż kawałki mortadeli, kilka plasterków parmezanu i sałatę. Złóż naleśniki na ćwiartki, a następnie podpiecz na patelni grillowej.
5.      Twoja potrawa jest gotowa J Smacznego! 

Źródło: zasoby własne

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz