Naleśniki to jedna z moich ulubionych potraw, głownie
dlatego, że można je wypełnić dosłownie wszystkim i wyczarować z nich bardzo
ciekawe dania. Poza tym robi się je błyskawicznie i chyba każdy je lubi. Jeśli
lubisz naleśniki i naleśnikowe wariacje polecam wypróbować ten przepis, który sprawdzi
się zarówno na obiad jak i imprezową przekąskę.
Źródło: zasoby własne
Grillowane naleśniki z mortadelą i sałatą
Naleśniki
( wychodzi ok. 8 placków)
1 jajko
1 szklanka mleka
150 g mąki
Szczypta soli
2 łyżki oliwy lub rozpuszczonego masła
8 plasterków mortadeli
Parmezan
Mix sałat ( lub rukola/roszponka/radicchio)
150 ml passaty pomidorowej
Szczypta soli
Chili
Kilka listków świeżej bazylii
1. W
wysokim naczyniu wymieszaj mąkę, mleko, jajko, sól na gładka masę. Możesz użyć
blendera, trzepaczki lub miksera. Na koniec dodaj olej lub masło i wymieszaj do
połączenia składników. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany – gdy jest
zbyt rzadka dosyp maki, zbyt gęsta dolej mleka.
2. Smaż
placki na rozgrzanej patelni na średnim ogniu.
3. W
międzyczasie wymieszaj passatę z solą, chili i drobno posiekaną bazylią.
4. Gotowe
naleśniki posmaruj sosem pomidorowym, następnie ułóż kawałki mortadeli, kilka
plasterków parmezanu i sałatę. Złóż naleśniki na ćwiartki, a następnie podpiecz
na patelni grillowej.
5. Twoja
potrawa jest gotowa J Smacznego!
Źródło: zasoby własne
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz