poniedziałek, 29 czerwca 2015

Panzanella ( toskańska sałatka chlebowa)

Toskania to jeden z najpiękniejszych regionów Włoch. Jest tu praktycznie wszystko czego można zapragnąć: przepiękne morze, potężna góry, gaje oliwne, łąki i urokliwe miasteczka. Poza cudownym krajobrazem i idealnym śródziemnomorskim klimatem Toskania słynie również z doskonałej kuchni. Można tu dostać doskonałe wina, najwyższej jakości oliwy z oliwek, regionalne sery czy wędliny. Kuchnia toskańska jest niezwykle prosta, a przy tym bardzo smaczna. Dziś podzielę się z Wami przepisem na toskańską sałatkę z pomidorów i chleba o uroczej nazwie Panzanella. Jest idealna na lato i z pewnością sprawdzi się jako dodatek do potraw z grilla!


Źródło: zasoby własne


Panzanella ( toskańska sałatka chlebowa)

Składniki
( na 4 osoby)

1 kg pomidorów ( polecam dobrze dojrzałe pomidory różnych odmian, np. malinowe i koktajlowe. Możesz wykorzystać pomidory w różnych kolorach )
400 g chleba/bagietki*
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego
Świeża bazylia
Świeża natka pietruszki
1 ząbek czosnku
Sól
Pieprz Cayenne
parmezan


  1. Chleb pokrój w kromki i podpiecz na złoty kolor na patelni. Gdy grzanki będą gotowe przekrój ząbek czosnku na połówki i natrzyj nim chleb. Tak przygotowane grzanki pokrój w małe kostki.
  2. Pomidory pokrój w kostkę, bazylię i pietruszkę posiekaj.
  3. W dużej misce wymieszaj ocet, oliwę, pieprz Cayenne i sól. Następnie dodaj do sosu posiekane zioła, pomidory i pokrojony chleb. Wymieszaj.
  4. Sałatkę przełóż na talerze, posyp świeżo startym parmezanem. Podawaj jako samodzielne danie lub dodatek do mięsa lub ryby. U mnie była ona dodatkiem do grillowanej toskańskiej kiełbaski- salsiccia. Smacznego J


*
Do tradycyjnej wersji tej sałatki wykorzystuje się chleb toskański ( Pane Toscano), który nie zawiera soli. Chleb ten ma zupełnie inny smak ( niektórzy twierdzą, że wcale nie ma smaku J) od chleba dostępnego w Polsce, ma też zupełnie inną konsystencję. We Włoszech chleb to popularny dodatek do dań głównych oraz przystawek takich jak deska serów, wędliny czy bruschetta. Aby smak potraw był zbalansowany i odpowiednio słony w Toskanii od wielu lat produkuje się chleb bez soli. Zdaję sobie sprawę, że w Polsce może być problem ze zdobyciem tego składnika, dlatego do przygotowania sałatki można wykorzystać zwykłą pszenną bagietkę J


Źródło: zasoby własne


Źródło: zasoby własne


Źródło: zasoby własne



Lekkie i szybkie dania na upalne dni

1 komentarz:

  1. Ta sałatka jest cudowna! Ważne są odpowiednio dojrzałe i słodkie pomidory i dobrej jakości oliwa
    , na lato idealna! Ja jeszcze dodaje oliwki i czerwoną cebulkę, fetę, ale to już nie oryginalna wersja, choć też smaczna.

    OdpowiedzUsuń