Toskania to jeden z najpiękniejszych regionów Włoch. Jest tu
praktycznie wszystko czego można zapragnąć: przepiękne morze, potężna góry,
gaje oliwne, łąki i urokliwe miasteczka. Poza cudownym krajobrazem i idealnym śródziemnomorskim
klimatem Toskania słynie również z doskonałej kuchni. Można tu dostać doskonałe
wina, najwyższej jakości oliwy z oliwek, regionalne sery czy wędliny. Kuchnia
toskańska jest niezwykle prosta, a przy tym bardzo smaczna. Dziś podzielę się z
Wami przepisem na toskańską sałatkę z pomidorów i chleba o uroczej nazwie
Panzanella. Jest idealna na lato i z pewnością sprawdzi się jako dodatek do
potraw z grilla!
Źródło: zasoby własne
Panzanella ( toskańska sałatka chlebowa)
Składniki
( na 4 osoby)
1 kg pomidorów ( polecam dobrze dojrzałe pomidory różnych
odmian, np. malinowe i koktajlowe. Możesz wykorzystać pomidory w różnych
kolorach )
400 g chleba/bagietki*
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego
Świeża bazylia
Świeża natka pietruszki
1 ząbek czosnku
Sól
Pieprz Cayenne
parmezan
- Chleb pokrój w kromki i podpiecz na złoty kolor na patelni. Gdy grzanki będą gotowe przekrój ząbek czosnku na połówki i natrzyj nim chleb. Tak przygotowane grzanki pokrój w małe kostki.
- Pomidory pokrój w kostkę, bazylię i pietruszkę posiekaj.
- W dużej misce wymieszaj ocet, oliwę, pieprz Cayenne i sól. Następnie dodaj do sosu posiekane zioła, pomidory i pokrojony chleb. Wymieszaj.
- Sałatkę przełóż na talerze, posyp świeżo startym parmezanem. Podawaj jako samodzielne danie lub dodatek do mięsa lub ryby. U mnie była ona dodatkiem do grillowanej toskańskiej kiełbaski- salsiccia. Smacznego J
*
Do tradycyjnej wersji tej sałatki wykorzystuje się chleb
toskański ( Pane Toscano), który nie zawiera soli. Chleb ten ma zupełnie inny smak
( niektórzy twierdzą, że wcale nie ma smaku J) od chleba dostępnego
w Polsce, ma też zupełnie inną konsystencję. We Włoszech chleb to popularny
dodatek do dań głównych oraz przystawek takich jak deska serów, wędliny czy bruschetta.
Aby smak potraw był zbalansowany i odpowiednio słony w Toskanii od wielu lat
produkuje się chleb bez soli. Zdaję sobie sprawę, że w Polsce może być problem
ze zdobyciem tego składnika, dlatego do przygotowania sałatki można wykorzystać
zwykłą pszenną bagietkę J
Źródło: zasoby własne
Źródło: zasoby własne
Źródło: zasoby własne
Ta sałatka jest cudowna! Ważne są odpowiednio dojrzałe i słodkie pomidory i dobrej jakości oliwa
OdpowiedzUsuń, na lato idealna! Ja jeszcze dodaje oliwki i czerwoną cebulkę, fetę, ale to już nie oryginalna wersja, choć też smaczna.