Nic nie zastąpi smaku i zapachu świeżo pieczonego chleba. Na
szczęście powoli wraca „moda” na samodzielne wypiekanie chleba i bułeczek w domowych
warunkach. Nie ma się czemu dziwić jest to co prawda nieco pracochłonny proces
ale takie pieczywo jest o wiele zdrowsze od tego kupowanego w sklepie, nie
zawiera spulchniaczy ani dodatków. Świeże, naturalne, pachnące, smakowite...spróbujcie sami! :)
Źródło: zasoby własne
Domowe bagietki
(na 3-4 średnie bagietki)
25 g świeżych drożdży
1 kg mąki
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
- Zagotuj mleko do temperatury ok. 50 stopni ( powinno być ciepłe ale nie wrzące), dodaj do niego masło, rozkruszone drożdże, cukier – wymieszaj do rozpuszczenia.
- Następnie przelej mieszankę do dużej miski, dodaj szklankę wody, sól i szklankę maki – ponownie wymieszaj.
- Ciągle mieszając ( drewnianą łyżką bądź mikserem) dodawaj po 1 szklance mąki. Ciasto powinno być dosyć miękkie i kleiste, jednak gdy uważasz, że jest zbyt rzadkie dodaj jeszcze odrobinę mąki.
- Wysmaruj ciasto z wierzchu oraz brzegi miski oliwa z oliwek, nakryj całość ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. godzinę ( do podwojenia objętości).
- Kolejny krok to formowanie bagietek. Przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj oliwą z oliwek. Ciasto podziel na 3-4 części ( w zależności od tego jak duże chcesz mieć bagietki) i delikatnie uformuj bagietki. Przełóż je na przygotowaną blachę, ponownie nakryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
- Przed pieczeniem nagrzej piekarnik do 220 stopni góra-dół. Piecz bagietki 10 minut, a następnie zmienisz temperaturę do 200 stopni i piecz do momentu, w którym staną się złociste. Smacznego!
Źródło: zasoby własne
Źródło: zasoby własne
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz