piątek, 12 czerwca 2015

Pieczony łosoś z bazyliowym pesto i batatami

Dziś piątek i na obiad tradycyjnie rybka. Tym razem naszła mnie ochota na pysznego łososia w wersji włoskiej, bo z bazyliowym pesto. Spróbujcie sami, jest pyszny, delikatny i bardzo aromatyczny J

Źródło: zasoby własne


Pieczony łosoś z bazyliowym Pesto i batatami

Składniki
( na 1 osobę)

1 filet z łososia
2 łyżki Pesto bazyliowego
2 plasterki cytryny
Sól
Pieprz Cayenne

1 duży batat
Rozmaryn
Oliwa  z oliwek


  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni góra dół.
  2. Batat umyj i wyszoruj ( nie obieraj skórki) i pokrój na ćwiartki. Każdą z nich nasmaruj oliwą z oliwek, posyp solą, pieprzem cayenne i rozmarynem. Piecz w nagrzanym piekarniku 30 minut.
  3. W międzyczasie umyj łososia, usuń z niego ości, osusz papierowym ręcznikiem i posmaruj pesto od strony mięsa. Odstaw do lodówki na czas pieczenia batatów.
  4. Po 30 minutach wyjmij łososia, skrop cytryną ( ew. posól jeśli Twoje Pesto było mało słone). Połóż go obok batatów ( skórą do dołu!)  i piecz razem jeszcze 10-15 minut w zależności od grubości ryby. Przed wyjęciem dania piekarnika sprawdź czy ryba jest upieczona, a bataty miękkie. Smacznego!
Źródło: zasoby własne

Źródło: zasoby własne


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz