Dziś piątek i na obiad tradycyjnie rybka. Tym razem naszła
mnie ochota na pysznego łososia w wersji włoskiej, bo z bazyliowym pesto. Spróbujcie
sami, jest pyszny, delikatny i bardzo aromatyczny J
Źródło: zasoby własne
Pieczony łosoś z bazyliowym Pesto i batatami
Składniki
( na 1 osobę)
1 filet z łososia
2 łyżki Pesto bazyliowego
2 plasterki cytryny
Sól
Pieprz Cayenne
1 duży batat
Rozmaryn
Oliwa z oliwek
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni góra dół.
- Batat umyj i wyszoruj ( nie obieraj skórki) i pokrój na ćwiartki. Każdą z nich nasmaruj oliwą z oliwek, posyp solą, pieprzem cayenne i rozmarynem. Piecz w nagrzanym piekarniku 30 minut.
- W międzyczasie umyj łososia, usuń z niego ości, osusz papierowym ręcznikiem i posmaruj pesto od strony mięsa. Odstaw do lodówki na czas pieczenia batatów.
- Po 30 minutach wyjmij łososia, skrop cytryną ( ew. posól jeśli Twoje Pesto było mało słone). Połóż go obok batatów ( skórą do dołu!) i piecz razem jeszcze 10-15 minut w zależności od grubości ryby. Przed wyjęciem dania piekarnika sprawdź czy ryba jest upieczona, a bataty miękkie. Smacznego!
Źródło: zasoby własne
Źródło: zasoby własne
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz