Czarna herbata z cukrem i cytryną to chyba jedna z najbardziej lubianych wersji tego
popularnego napoju. Zimą doskonale rozgrzewa, a latem wystarczy do niej dodać
kilka kostek miodu i zamienia się w doskonale orzeźwiającą Ice Tea. Ja
postanowiłam dodać ją do muffinek i okazało się to bardzo udanym pomysłem. Ciastka
są wilgotne i niesamowicie aromatyczne.
Źródło: zasoby własne
Muffinki z czarną herbatą
Składniki
( na ok. 12 babeczek)
1 szklanka mąki
1 jajko
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki przestudzonego naparu z mocnej czarnej herbaty
( polecam Earl Grey, ok. 2-3 torebek na 1/3 szklanki wrzątku)
1/3 szklanki oleju
Skórka otarta z 1 cytryny
Sok z ½ cytryny
½ szklaki cukru
Szczypta soli
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni góra- dół.
- W misce wymieszaj herbatę, jajko, olej i sok z cytryny. Następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny, cukier i sól. Wymieszaj do połączenia się składników. Gdy ciasto jest zbyt rzadkie dosyp więcej mąki.
- Napełnij foremki do muffinek ciastem do ¾ wysokości.
- Piecz do „suchego patyczka” (ok. 20. minut). Smacznego! J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz