piątek, 19 czerwca 2015

Muffinki z czarną herbatą

Czarna herbata z cukrem i cytryną to chyba jedna  z najbardziej lubianych wersji tego popularnego napoju. Zimą doskonale rozgrzewa, a latem wystarczy do niej dodać kilka kostek miodu i zamienia się w doskonale orzeźwiającą Ice Tea. Ja postanowiłam dodać ją do muffinek i okazało się to bardzo udanym pomysłem. Ciastka są wilgotne i niesamowicie aromatyczne.

Źródło: zasoby własne


Muffinki z czarną herbatą

Składniki
( na ok. 12 babeczek)

1 szklanka mąki
1 jajko
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki przestudzonego naparu z mocnej czarnej herbaty ( polecam Earl Grey, ok. 2-3 torebek na 1/3 szklanki wrzątku)
1/3 szklanki oleju
Skórka otarta z 1 cytryny
Sok z ½ cytryny
½ szklaki cukru
Szczypta soli


  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni góra- dół.
  2. W misce wymieszaj herbatę, jajko, olej i sok z cytryny. Następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny, cukier i sól. Wymieszaj do połączenia się składników. Gdy ciasto jest zbyt rzadkie dosyp więcej mąki.
  3. Napełnij foremki do muffinek ciastem do ¾ wysokości.
  4. Piecz do „suchego patyczka” (ok. 20. minut). Smacznego! J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz