poniedziałek, 1 czerwca 2015

Babeczki kisielowe z truskawkami i czekoladą

Dziś Dzień Dziecka, wyjątkowo radosny dzień który wypada uczcić słodkościami! Dziś przygotowuję polski obiad dla moich erasmusowych znajomych, jako danie główne będą oczywiście pierogi ( z czym dowiecie się w kolejnym poście J). A na deser? No właśnie na deser będzie coś co mi się bardzo kojarzy z dzieciństwem, a mianowicie babeczki z kisielu. Kolorowe, pachnące, z truskawkami i czekoladą…czy tego da się nie lubić? Polecam dla wszystkich małych i dużych dzieci – udanego świętowania i pieczenia! J

Źródło: zasoby własne


Babeczki kisielowe z truskawkami i czekoladą

Składniki

1 opakowanie kisielu malinowego
1 szklanka maki
2 łyzeckzi proszku do pieczenia
1/3 szklanki oleju
1 jajko
1/3 szklanki mleka
½ szklanki cukru
Truskawki
Kilka kostek mlecznej i deserowej czekolady na polewę


  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni góra dół.
  2. W misce wymieszaj wszystkie mokre składniki ( olej, jajko i mleko), a następnie dodaj kisiel w proszku, mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Wymieszaj na gładkie i gęste ciasto za pomocą łyżki.
  3. Napełnij foremki do muf finek do połowy wysokości, a w środku babeczek umieś truskawkę.
  4. Piecz do „suchego patyczka” ( ok. 20 minut) w nagrzanym piekarniku.
  5. Gdy babeczki ostygną rozpuść czekoladę z odrobiną oleju i mleka w kąpieli wodnej i tak przygotowaną polewą udekoruj ciastka. Smacznego!
Źródło: zasoby własne

Źródło: zasoby własne

Źródło: zasoby własne



Milion Smaków Truskawek - druga edycja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz