Dziś Dzień Dziecka, wyjątkowo radosny dzień który wypada
uczcić słodkościami! Dziś przygotowuję polski obiad dla moich erasmusowych
znajomych, jako danie główne będą oczywiście pierogi ( z czym dowiecie się w
kolejnym poście J).
A na deser? No właśnie na deser będzie coś co mi się bardzo kojarzy z
dzieciństwem, a mianowicie babeczki z kisielu. Kolorowe, pachnące, z
truskawkami i czekoladą…czy tego da się nie lubić? Polecam dla wszystkich małych
i dużych dzieci – udanego świętowania i pieczenia! J
Źródło: zasoby własne
Babeczki kisielowe z truskawkami i czekoladą
Składniki
1 opakowanie kisielu malinowego
1 szklanka maki
2 łyzeckzi proszku do pieczenia
1/3 szklanki oleju
1 jajko
1/3 szklanki mleka
½ szklanki cukru
Truskawki
Kilka kostek mlecznej i deserowej czekolady na polewę
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni góra dół.
- W misce wymieszaj wszystkie mokre składniki ( olej, jajko i mleko), a następnie dodaj kisiel w proszku, mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Wymieszaj na gładkie i gęste ciasto za pomocą łyżki.
- Napełnij foremki do muf finek do połowy wysokości, a w środku babeczek umieś truskawkę.
- Piecz do „suchego patyczka” ( ok. 20 minut) w nagrzanym piekarniku.
- Gdy babeczki ostygną rozpuść czekoladę z odrobiną oleju i mleka w kąpieli wodnej i tak przygotowaną polewą udekoruj ciastka. Smacznego!
Źródło: zasoby własne
Źródło: zasoby własne
Źródło: zasoby własne
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz