poniedziałek, 22 czerwca 2015

Shakshouka – jajka w ostrym sosie pomidorowym

Już zapewne nie jeden raz zauważyliście, ze najprostsze połączenia składników bywają najsmaczniejsze. Dzieje się tak dlatego, że proste składniki są nam doskonale znane, ogólnie dostępne i nie ma większego problemu z ich obróbką. Przykładem niezwykle prostego ( i taniego!) dania są jajka gotowane w pomidorach, tzw. shakshouka. Danie to jest tradycyjnym śniadaniem w Maroko, Tunezji, Egipcie oraz Izraelu, a jego nazwa po przetłumaczeniu na polski oznacza „bałagan”. Bazą jest ostry pomidorowy sos, w którym następnie gotuje się jajka. Moim zdaniem ta potrawa równie dobrze sprawdzi się również na lunch czy kolację. Wypróbujcie sami moją wersję tej pysznej potrawy :)


Źródło: zasoby własne

Shakshouka – jajka w pomidorach


Składniki
( na 1 porcję)

1 jajko
200 ml passaty pomidorowej lub pomidorów w puszcze
1 mały ząbek czosnku
Kawałek papryki
Pół łyżeczki chili
Pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
Pół łyżeczki kurkumy
Łyżeczka octu balsamicznego
Łyżeczka soli
Szczypta kuminu ( jeśli nie masz można pominąć)
Szczypta cukru
Olej do podsmażenia warzyw

+ świeża kolendra/natka pietruszki/roszponka do dekoracji, świeża bagietka/chleb tostowy


  1. Pokrój paprykę w paski lub kostkę, a czosnek drobno posiekaj.
  2. W rondelku rozgrzej oliwę, dodaj do niej świeżą paprykę oraz paprykę w proszku i chili. Po około minucie dodaj czosnek, wymieszaj i gdy warzywa się troszkę podsmażą dodaj koncentrat pomidorowy, sól, kumin, ocet balsamiczny, kurkumę i cukier. Duś razem ok. 5 minut, by sos się zredukował.
  3. Następnie wbij jajko do płaskiego naczynia ( lub na chochlę – zdecydowanie polecam ten sposóbJ) i dodaj je do gotującego się sosu tak, by nie uszkodzić żółtka. Zmniejsz ogień, by danie bardzo delikatnie się gotowało, przykryj pokrywką i gotuj razem 3 minuty, by białko się ścięło.
  4. Przed podaniem możesz posypać shakshoukę posiekaną natką kolendry lub pietruszki albo listkami roszponki, posyp odrobina soli oraz chili. Ja posypałam dodatkowo parmezanem, niestety odkąd jestem we Włoszech oddaję go wszędzie, ale możesz spokojnie pominąć ten skaładnik :)  Podawaj z bagietką lub podpieczonym chlebem tostowym. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz