piątek, 26 czerwca 2015

Muffinki waniliowe z czekoladą

Dziś klasycznie, bo waniliowo i czekoladowo. Muffinki idealne na każdą okazję, o każdej porze dnia. A najlepsze jest to, że składniki do ich wykonania prawdopodobnie zawsze masz w domowych zapasach J


Źródło: zasoby własne

Muffinki waniliowe z czekoladą

Składniki

1 szklanka mąki
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju
1 jajko
Pół laski wanilii
½ szklanki cukru
Szczypta soli
Czekolada

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni góra- dół.
  2. Mleko i olej wlej do dużej miski, dodaj jajko i wymieszaj.
  3. Następnie wyjmij pestki z połówki laski wanilii i dodaj je do mokrych składników – wymieszaj.
  4. Następnie dodaj do mokrych składników mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. Ponownie wymieszaj.
  5. Napełnij foremki do muffinek przygotowanym ciastem do połowy wysokości. Na sodoku każdej umieść po kostce czekolady i uzupełnij resztą ciasta do ¾ wysokości.
  6. Tak przygotowane babeczki piecz w nagrzanym piekarniku do „suchego patyczka” ( ok. 20 minut). Smacznego! 
Źródło: zasoby własne

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz