Dziś klasycznie, bo waniliowo i czekoladowo. Muffinki
idealne na każdą okazję, o każdej porze dnia. A najlepsze jest to, że składniki
do ich wykonania prawdopodobnie zawsze masz w domowych zapasach J
Źródło: zasoby własne
Muffinki waniliowe z czekoladą
Składniki
1 szklanka mąki
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju
1 jajko
Pół laski wanilii
½ szklanki cukru
Szczypta soli
Czekolada
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni góra- dół.
- Mleko i olej wlej do dużej miski, dodaj jajko i wymieszaj.
- Następnie wyjmij pestki z połówki laski wanilii i dodaj je do mokrych składników – wymieszaj.
- Następnie dodaj do mokrych składników mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. Ponownie wymieszaj.
- Napełnij foremki do muffinek przygotowanym ciastem do połowy wysokości. Na sodoku każdej umieść po kostce czekolady i uzupełnij resztą ciasta do ¾ wysokości.
- Tak przygotowane babeczki piecz w nagrzanym piekarniku do „suchego patyczka” ( ok. 20 minut). Smacznego!
Źródło: zasoby własne
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz