Kasza gryczana to typowo polski składnik dań obiadowych. Zazwyczaj
jest wykorzystywana jako dodatek do sosów na bazie mięsa lub składnik farszu do
pierogów. Jest to jednak bardzo praktyczny składnik, który może być
wykorzystany w nieco bardziej oryginalny składnik, np. do zrobienia pysznych
placków! Polecam J
Źródło: zasoby własne
Placuszki z kaszy gryczanej i brokułów
Składniki:
Na ok. 25 placków
1 brokuł
2 woreczki kaszy gryczanej
2-3 jajka
1 ząbek czosnku
Sól
Pieprz
Słodka papryka w proszku
Szczypta cukru
2 łyżki posiekanje natki pietruszki
Pół szklanki tartego sera ( parmezan/peccorino)
+ opcjonalnie passata pomidorowa
- Podziel brokuł na różyczki, a następnie ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru. Gdy będzie już gotowy, odcedź go i ostudź.
- Ugotuj kaszę gryczaną w osolonej wodzie. Po ugotowaniu ostudź.
- Ugotowany i ostudzony brokuł pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do niego zimna kaszę, drobno posiekany ząbek czosnku, ser, sól, pieprz, słodką paprykę, natkę pietruszki oraz 2 jajka. Wymieszaj dokładnie. Gdy masa będzie zbyt sucha dodaj jeszcze jedno jajko.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim placuszki ( 1 placuszek to ok. 1,5 łyżki masy z kaszy i brokułów).
- Podawaj bez dodatków lub z odrobiną passaty pomidorowej, Smacznego!
Źródło: zasoby własne
Źródło: zasoby własne
Źródło: zasoby własne
Źródło: zasoby własne
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz