niedziela, 21 czerwca 2015

Grillowany filet miecznika z puree ziemniaczanym i sałatką

Od czasu do czasu można zaszaleć i przygotować na niedzielny obiad coś wyjątkowego. Uwielbiam wszelkiego rodzaju ryby, a że we Włoszech jest ich pod dostatkiem, to za każdym razem staram się kupować nowy gatunek. Tak też trafiłam na miecznika, który moim zdaniem jest jedną z najlepszych ryb. Mięso nie rozpada się, jest bardzo zbite, idealne do grillowania i oczywiście smaczne! Wypróbujcie sami jak doskonale komponuje się również z ziemniaczanym puree i sałatką

Źródło: zasoby własne


Grillowany filet miecznika z puree ziemniaczanym i sałatką

Składniki
(na 1 osobę)

1 filet miecznika ( 100-150g)
Łyżka oliwy
Sól
Biały pieprz
Szczypta chili
1 duży ziemniak
30 ml mleka
Łyżeczka kurkumy
Cytryna

Sałatka:
Sałata rzymska
1 łyżka octu balsamicznego
1,5 łyżki oliwy z oliwek
Posiekany drobno szczypiorek
Sól
Szczypta chili



  1. Rybę umyj, osusz, nasmaruj oliwą, solą, pieprzem i chili i odstaw do lodówki na ok. 30 minut.
  2. W międzyczasie przygotuj sałatkę: umyj sałatę rzymską i porwij na mniejsze kawałki. Dodaj do niej posiekany szczypiorek i wymieszaj. W osobnej miseczce wymieszaj oliwę, ocet balsamiczny. Tak przygotowanym sosem polej sałatę na chwilę rpzed podaniem, by liście nie zwiędły.
  3. Obierz ziemniaka ze skórki, pokrój i ugotuj do miękkości. Następnie odlej wodę i rozgnieć ziemniaka na gładkie kremowe puree ( u mnie nie jest to idealne puree, podczas jego robienia miałam do dyspozycji jedynie widelec, Erasmusowa kuchnia niestety jest dosyć uboga pod kątem wyposażenia kuchennego J) . Dodaj mleko, kurkumę oraz sól, wymieszaj, by puree było aksamitnie gładkie.
  4. Rozgrzej patelnie grillową i usmaż na niej rybę. Wystarczy ok. 2 minut z każdej strony. Na koniec polej rybę sokiem wyciśniętym z plasterka cytryny
  5. Przełóż na talerz puree, rybę oraz sałatkę. Smacznego! ;) 

1 komentarz: