środa, 17 czerwca 2015

Muffinki herbaciane z truskawkami i miętą

Słodkości na ciepłe, letnie dni powinny być jak najbardziej owocowe i orzeźwiające. Okazuje się, że wystarczy trochę fantazji i w kilka chwil można bez problemu wyczarować pyszne babeczki, które spełnią obydwa te kryteria. Spróbujcie sami, a z pewnością na stale zagoszczą w Waszym letnim menu :)


Źródło: zasoby własne

Muffinki herbaciane z truskawkami i miętą

Składniki:

1 szklanka mąki
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 przestudzonego naparu z zielonej herbaty ( ja dałam 3 torebki zielonej herbaty z miętą)
1/3 szklanki oleju Kujawski
½ szklanki cukru
Szczypta soli
1 jajko
Kilka listków świeżej mięty
Truskawki

+ truskawki, mięta, ½ tabliczki mlecznej czekolady + 2 łyżki mleka + 1 łyżeczka oleju roślinnego


  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni góra-dół.
  2. Do dużej miski przełóż: jajko, zimny napar z herbaty oraz olej Kujawski – wymieszaj. Następnie dodaj mąkę, sól, cukier, proszek do pieczenia i bardzo drobno posiekane listki mięty – wymieszaj do połączenia się składników.
  3. Przygotowanym ciastem napełnij foremki do muffinek do ½ wysokości. Następnie na środku każdej babeczki ułóż po 1 truskawce i uzupełnij babeczki ciastem do ¾ wysokości.
  4. Piecz w nagrzanym piekarniki do „suchego patyczka” ( ok. 20 minut).
  5. Po wyjęciu z piekarnika poczekaj aż babeczki ostygną, a następnie udekoruj je polewą przygotowaną z rozpuszczonej czekolady z odrobiną mleka i oleju, listkami mięty i truskawkami. Smacznego! J

Źródło: zasoby własne

Źródło: zasoby własne

Źródło: zasoby własne
Źródło: zasoby własne



1 komentarz: