Słodkości na ciepłe, letnie dni powinny być jak najbardziej
owocowe i orzeźwiające. Okazuje się, że wystarczy trochę fantazji i w kilka
chwil można bez problemu wyczarować pyszne babeczki, które spełnią obydwa te
kryteria. Spróbujcie sami, a z pewnością na stale zagoszczą w Waszym letnim
menu :)
Źródło: zasoby własne
Muffinki herbaciane z truskawkami i miętą
Składniki:
1 szklanka mąki
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 przestudzonego naparu z zielonej herbaty ( ja dałam 3
torebki zielonej herbaty z miętą)
1/3 szklanki oleju Kujawski
½ szklanki cukru
Szczypta soli
1 jajko
Kilka listków świeżej mięty
Truskawki
+ truskawki, mięta, ½ tabliczki mlecznej czekolady + 2 łyżki
mleka + 1 łyżeczka oleju roślinnego
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni góra-dół.
- Do dużej miski przełóż: jajko, zimny napar z herbaty oraz olej Kujawski – wymieszaj. Następnie dodaj mąkę, sól, cukier, proszek do pieczenia i bardzo drobno posiekane listki mięty – wymieszaj do połączenia się składników.
- Przygotowanym ciastem napełnij foremki do muffinek do ½ wysokości. Następnie na środku każdej babeczki ułóż po 1 truskawce i uzupełnij babeczki ciastem do ¾ wysokości.
- Piecz w nagrzanym piekarniki do „suchego patyczka” ( ok. 20 minut).
- Po wyjęciu z piekarnika poczekaj aż babeczki ostygną, a następnie udekoruj je polewą przygotowaną z rozpuszczonej czekolady z odrobiną mleka i oleju, listkami mięty i truskawkami. Smacznego! J
Źródło: zasoby własne
Źródło: zasoby własne
Źródło: zasoby własne
Źródło: zasoby własne
Mmmmm ale smakowite :)))
OdpowiedzUsuńDziękuję za zgłoszenie :)))