Uwielbiam letnie potrawy – są pełne kolorowych składników,
zdrowe i bardzo apetyczne. Są też bardzo szybkie w przygotowaniu, ponieważ w
lato nikomu nie chce się spędzać dużo czasu w gorącej kuchni. Dziś kolejna
propozycja na danie z miecznikiem. Naprawdę polecam Wam spróbować tą rybę, jest
wyjątkowo smaczna, a mięso nie rozpada się podczas przygotowywania potraw!
Źródło: zasoby własne
Miecznik z grillowanymi warzywami i dipem ziołowym
Składniki
( na 2 osoby)
2 filety z miecznika
Połówka cytryny
1 cukinia
1 papryka
Kilka pomidorów koktajlowych
Łyżka kurkumy
Sól
Pieprz Cayenne
Oliwa z oliwek
Na dip:
4 łyżki kremowego serka typu philadelphia
Łyżka bazylii
Szczypta pieprzu Cayenne
- Rybę umyj, osusz papierowym ręcznikiem, posyp solą i chili. Odstaw do lodówki na czas przygotowywania reszty potrawy.
- Warzywa umyj i pokrój na kawałki.
- W dużej misce wymieszaj oliwę z oliwek z pieprzem Cayenne, solą i kurkumą. Następnie przełóż do miski warzywa i wymieszaj, by marynata dokładnie je pokryła.
- Dip: serek przełóż do miseczki i wymieszaj z bazylią oraz pieprzem Cayenne.
- Rozgrzej grillową patelnię i podsmaż na niej warzywa oraz rybę. Rybę smaż ok. 2 minuty z każdej strony, aż będzie złocista. Pod koniec grillowania skrop rybę sokiem z cytryny.
- Gotową potrawę przełóż na talerze, podawaj z dipem czosnkowym i pieczywem. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz