wtorek, 30 czerwca 2015

Miecznik z grillowanymi warzywami i dipem ziołowym

Uwielbiam letnie potrawy – są pełne kolorowych składników, zdrowe i bardzo apetyczne. Są też bardzo szybkie w przygotowaniu, ponieważ w lato nikomu nie chce się spędzać dużo czasu w gorącej kuchni. Dziś kolejna propozycja na danie z miecznikiem. Naprawdę polecam Wam spróbować tą rybę, jest wyjątkowo smaczna, a mięso nie rozpada się podczas przygotowywania potraw!

Źródło: zasoby własne



Miecznik z grillowanymi warzywami i dipem ziołowym

Składniki
( na 2 osoby)

2 filety z miecznika
Połówka cytryny
1 cukinia
1 papryka
Kilka pomidorów koktajlowych
Łyżka kurkumy
Sól
Pieprz Cayenne
Oliwa z oliwek

Na dip:
4 łyżki kremowego serka typu philadelphia
Łyżka bazylii
Szczypta pieprzu Cayenne


  1. Rybę umyj, osusz papierowym ręcznikiem, posyp solą i chili. Odstaw do lodówki na czas przygotowywania reszty potrawy.
  2. Warzywa umyj i pokrój na kawałki.
  3. W dużej misce wymieszaj oliwę z oliwek z pieprzem Cayenne, solą i kurkumą. Następnie przełóż do miski warzywa i wymieszaj, by marynata dokładnie je pokryła.
  4. Dip: serek przełóż do miseczki i wymieszaj z bazylią oraz pieprzem Cayenne.
  5. Rozgrzej grillową patelnię i podsmaż na niej warzywa oraz rybę.  Rybę smaż ok. 2 minuty z każdej strony, aż będzie złocista. Pod koniec grillowania skrop rybę sokiem z cytryny.
  6. Gotową potrawę przełóż na talerze, podawaj z dipem czosnkowym i pieczywem. Smacznego! :)

Lekkie i szybkie dania na upalne dni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz