Słoneczna Italia to prawdziwe serowe królestwo. Można tu
znaleźć praktycznie każdy rodzaj sera, na jaki mamy ochotę – od kremowej
ricotty i mascarponę, poprzez delikatną mozarellę, a skończywszy na twardym i
wyrazistym w smaku parmezanie. Włosi kochają sery praktycznie tak samo jak
pastę i niezwykle duże znaczenie ma dla nich to żeby wykorzystywać odpowiednie
gatunki sera do konkretnych potraw. Dzisiejsza ciekawostka, jak już z pewnością
się domyślasz będzie o serze. Jakim? O tym kilka słów poniżej J
Źródło: http://www.style.it/
Ser, na który tym razem się skusiłam to ser Taleggio. Szczerze
powiem, że przed skosztowaniem go miałam mieszane uczucia, myślałam, że będzie
bardzo aromatyczny, twardy, jak przystało na większość serów dojrzewających.
Jednak
okazało się, że się myliłam, Taleggio mimo tego, że jest serem dojrzałym jest
niesamowicie kremowy i subtelny w smaku. Jego delikatne wnętrze okala pomarańczowa
skóra, która nadaje mu niepowtarzalnego smaku. Ten rodzaj włoskiego sera ma
bardzo szerokie zastosowanie, jednak moim zdaniem najsmaczniejszy jest w wersji
topionej.
Wykorzystałam go do przygotowania zapiekanek. Doskonale smakuje na
grzankach skropionych odrobiną oliwy z oliwek oraz udekorowanych listkami świeżej bazylii. Co ciekawe, Taleggio
sprawdza się również jako element deski serów i może być łączony z różnymi
winami.
Jeśli chcesz rozkoszować się smakiem Taleggio najlepiej będzie gdy
połączysz go z winami deserowymi np. Riesling lub Merlot, które doskonale się z
nim komponują J
Polecam wypróbować, jak dla mnie jest to jedne z najlepszych serów jakie do tej
pory jadłam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz