sobota, 13 czerwca 2015

Burger wołowy w piadinie z warzywami

Ciepłe czerwcowe wieczory to idealna pora na grilla w gronie rodziny lub znajomych. Zazwyczaj pieczemy na nim kiełbaski, warzywa lub szaszłyki, jednak czasem nachodzi ochota na coś oryginalnego. Wołowy burger w pianinie z warzywami to pyszne i proste danie, które przyrządzisz zarówno na grillu jak i w domu, wykorzystując patelnię grillową.


Źródło: zasoby własne

Burger wołowy w piadinie z warzywami

Składniki
(na 4 osoby)

500 g mielonego mięsa wołowego
Sól
Pieprz Cayenne
Łyżka musztardy Dijon

4 piadiny ( rodzaj włoskiego placka, możesz wykorzystać również gotwe placki tortilli lub zrobić je samodzielnie. Przepis na domowe tortille tutaj)

2 pomidory
1 papryka
Sałata
Kilka plasterków żółtego sera

Sos:
8 łyżek passaty pomidorowej
3 łyżeczki curry
Szczypta chili
Sól ( wedle uznania )
Słodka i ostra papryka w proszku
1 łyżka octu jabłkowego lub białego octu winnego

  1. Sos: wszystkie składniki na sos przełóż do rondelka z grubym dnem, wymieszaj i zagotuj. Gotuj sos ok. 15 minut aż zgęstnieje i zredukuje swoją objętość.
  2. Burgery: wymieszaj dokładnie mięso wołowe z musztardą i pieprzem Cayenne. Następnie uformuj z niego 4 burgery.
  3. Rozgrzej grill lub patelnie grillową.
  4. Pokrój w plasterki warzywa oraz ser.
  5. Gdy patelnia będzie już gorąca połóż na niej burgery ( smaż ok. 1,5 minuty z każdej strony, w zależności od grubości) oraz paprykę.
  6. Gdy mięso oraz warzywa będą już podpieczone, przesuń je na bok, burgery posyp solą i połóż na grillu piadiny. Podpiecz je z jednej strony ok. 30 sekund. Następnie przewróć na drugą stronę, posmaruj w środku sosem, połóż na każdej po jednym burgerze, dodaj pomidory, paprykę i ser, złóż na pół i zapiekaj razem po ok. 30 sekund z jednej i drugiej strony.
  7. Gotowe danie przełóż na talerz, do środka każdej piadiny włóż sałatę i podawaj. Smacznego!

Źródło: zasoby własne


Źródło: zasoby własne





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz