Uwielbiam wiosenno letnie obiady, bo są lekkie i pełne
pysznych warzyw. Takie potrawy śa tez bardzo kolorowe i apetyczne. Dziś pomysł
na faszerowane bakłażany, idealne dla całej rodzinki J
Źródło: zasoby własne
Faszerowane bakłażany zapiekane z serem Taleggio
Składniki
( na 2 osoby)
1 bakłażan
1 woreczek ugotowanego ryżu
150 ml pasaty pomidorowej
1 ząbek czosnku
Łyżka posiekanej natki pietruszki
Rukola do dekoracji
Kilka plasterków sera taleggio
Sól
Chili
Słodka papryka w proszku
Oliwa z oliwek
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni góra-dół.
- Bakłażana przekrój wzdłuż, a na miąższu zrób kratkę za pomocą noża ( nie przecinając skóry). Posyp gruboziarnistą solą, skrop oliwą i piecz w piekarniku przez ok. 15 minut ( aż bakłażan zmięknie).
- Następnie wyjmij z bakłażana miąższ za pomocą łyżki ( należy z niego zrobić „łódeczkę” z brzegami o szerokości ok. 0,5 – 1 cm i uważać by nie uszkodzić skóry).
- Na patelni podsmaż posiekany drobno ząbek czosnku, dodaj do niego pokrojony w kostkę miąższ z bakłażana oraz passatę i gotuj razem przez chwilę. Następnie dodaj ryż, sól, chili oraz natkę z pietruszki i wymieszaj.
- Przygotowanym farszem wypełnij bakłażanowe łódeczki, na wierzch połóż ser taleggio i zapiekaj w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut – aż ser się zezłoci.
- Podawaj na świeżej rukoli, Smacznego! J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz