sobota, 20 czerwca 2015

Zapiekanka z kaszy jaglanej, szpinaku i kurczaka

Zapiekanka to idealne danie na sobotę. Możesz do niej wykorzystać te składniki, które akurat masz w lodówce i za każdym razem smakuje ona inaczej. Moja dzisiejsza propozycja to zapiekanka z kaszy jaglanej, szpinaku i kurczaka. Nie dość, że pyszna, to jeszcze bardzo zdrowa!


Źródło: zasoby własne


Zapiekanka z kaszy jaglanej, szpinaku i kurczaka

Składniki
( na ok. 6 osób)

3 woreczki (300g) kaszy jaglanej
300 g mrożonego szpinaku
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
1 mozzarella w zalewie

Kurczak:
3 podudzia z kurczaka
2 łyżki oleju
1 łyżka octu balsamicznego
2 ząbki czosnku
Łyżka kurkumy
Łyżeczka chili
Sól

Masa jajeczka:
200 ml śmietanki 18%
1 jajko
Łyżeczka gałki muszkatołowej
Łyżka soli
Łyżeczka chili

  1. Przygotuj marynatę z oleju, octu balsamicznego, pokrojonych w płatki 2. ząbków czosnku, kurkumy, chili i soli. Nasmaruj nią umyte i osuszone podudzia z kurczaka i odstaw do lodówki na ok. godzinę. Jeśli masz czas możesz odstawić kurczaka do lodówki na całą noc.
  2. Gdy kurczak jest już zamarynowany przełóż go do rondelka wraz z marynatą, podsmaż na złoty kolor, a następnie dodaj 2 szklanki wody i duś pod przykryciem ok. 20 minut ( do miękkości).
  3. W międzyczasie ugotuj kaszę jaglaną.*
  4. W osobnym rondelku rozpuść masło i podsmaż na nim pokrojone w płatki 2 ząbki czosnku. Następnie dodaj szpinak, szklankę wody i duś do momentu całkowitego rozpuszczenia się szpinaku. Na koniec dopraw go solą.
  5. Nagrzej piekarnik do 220 stopni góra-dół.
  6. Przygotuj formę do zapiekania, wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj od wewnątrz oliwą. Na dno przygotowanej formy wyłóż kaszę i rozprowadź ją równomiernie. Druga warstwa to szpinak, a kolejna to pokrojone w małe kawałki udka kurczaka ( bez kości J). Jeśli w trakcie duszenia kurczaka wytworzył się sos, nie wylewaj go – polej nim zapiekankę, nada to jej lepszego smaku.  Odsącz mozzarellę z zalewy, pokrój na mniejsze kawałki i posyp nią zapiekankę.
  7. W miseczce roztrzep jajko z solą, chili i gałką muszkatołową. Następnie dodaj śmietankę i wymieszaj na gładką masę. Rozprowadź jajeczną masę na wierzchu zapiekanki.
  8. Zapiekaj w piekarniku ok. 25 minut – masa jajeczna powinna się ściąć, a na wierzchu zapiekanki powinna powstać złocista skorupka. Smacznego!:)

Źródło: zasoby własne


Źródło: zasoby własne


Źródło: zasoby własne

Źródło: zasoby własne






* Jak ugotować kaszę jaglaną?

Jeśli gotujesz kaszę w woreczkach postępuj zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu. Jeśli gotujesz kaszę bez woreczka proporcje to: 2,5 szklanki wody na 1 szklankę kaszy. Używasz 300 g kaszy, więc proponuję proporcje: niecałe 4 szklanki wody na 300 g suchego produktu. Przed gotowaniem kaszę jaglaną należy opłukać pod bieżącą wodą. Następnie dodaje się ją do lekko osolonej gotującej się wody i gotuje na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut. Kaszy nie należy mieszać podczas gotowania! Ja dodatkowo dodaję do niej łyżeczkę masła żeby miała bardziej kremowy smak.
Mam smaka na kurczaka!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz