Zapiekanka to idealne danie na sobotę. Możesz do niej
wykorzystać te składniki, które akurat masz w lodówce i za każdym razem smakuje
ona inaczej. Moja dzisiejsza propozycja to zapiekanka z kaszy jaglanej,
szpinaku i kurczaka. Nie dość, że pyszna, to jeszcze bardzo zdrowa!
Źródło: zasoby własne
Zapiekanka z kaszy jaglanej, szpinaku i kurczaka
Składniki
( na ok. 6 osób)
3 woreczki (300g) kaszy jaglanej
300 g mrożonego szpinaku
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
1 mozzarella w zalewie
Kurczak:
3 podudzia z kurczaka
2 łyżki oleju
1 łyżka octu balsamicznego
2 ząbki czosnku
Łyżka kurkumy
Łyżeczka chili
Sól
Masa jajeczka:
200 ml śmietanki 18%
1 jajko
Łyżeczka gałki muszkatołowej
Łyżka soli
Łyżeczka chili
- Przygotuj marynatę z oleju, octu balsamicznego, pokrojonych w płatki 2. ząbków czosnku, kurkumy, chili i soli. Nasmaruj nią umyte i osuszone podudzia z kurczaka i odstaw do lodówki na ok. godzinę. Jeśli masz czas możesz odstawić kurczaka do lodówki na całą noc.
- Gdy kurczak jest już zamarynowany przełóż go do rondelka wraz z marynatą, podsmaż na złoty kolor, a następnie dodaj 2 szklanki wody i duś pod przykryciem ok. 20 minut ( do miękkości).
- W międzyczasie ugotuj kaszę jaglaną.*
- W osobnym rondelku rozpuść masło i podsmaż na nim pokrojone w płatki 2 ząbki czosnku. Następnie dodaj szpinak, szklankę wody i duś do momentu całkowitego rozpuszczenia się szpinaku. Na koniec dopraw go solą.
- Nagrzej piekarnik do 220 stopni góra-dół.
- Przygotuj formę do zapiekania, wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj od wewnątrz oliwą. Na dno przygotowanej formy wyłóż kaszę i rozprowadź ją równomiernie. Druga warstwa to szpinak, a kolejna to pokrojone w małe kawałki udka kurczaka ( bez kości J). Jeśli w trakcie duszenia kurczaka wytworzył się sos, nie wylewaj go – polej nim zapiekankę, nada to jej lepszego smaku. Odsącz mozzarellę z zalewy, pokrój na mniejsze kawałki i posyp nią zapiekankę.
- W miseczce roztrzep jajko z solą, chili i gałką muszkatołową. Następnie dodaj śmietankę i wymieszaj na gładką masę. Rozprowadź jajeczną masę na wierzchu zapiekanki.
- Zapiekaj w piekarniku ok. 25 minut – masa jajeczna powinna się ściąć, a na wierzchu zapiekanki powinna powstać złocista skorupka. Smacznego!:)
Źródło: zasoby własne
Źródło: zasoby własne
Źródło: zasoby własne
Źródło: zasoby własne
* Jak ugotować kaszę jaglaną?
Jeśli gotujesz kaszę w woreczkach postępuj zgodnie z
instrukcją znajdującą się na opakowaniu. Jeśli gotujesz kaszę bez woreczka proporcje
to: 2,5 szklanki wody na 1 szklankę kaszy. Używasz 300 g kaszy, więc proponuję
proporcje: niecałe 4 szklanki wody na 300 g suchego produktu. Przed gotowaniem
kaszę jaglaną należy opłukać pod bieżącą wodą. Następnie dodaje się ją do lekko
osolonej gotującej się wody i gotuje na małym ogniu pod przykryciem ok. 20
minut. Kaszy nie należy mieszać podczas gotowania! Ja dodatkowo dodaję do niej
łyżeczkę masła żeby miała bardziej kremowy smak.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz