Pancakes to rodzaj amerykańskich naleśników, które mają
całkiem szerokie grono wielbicieli również w Polsce. Nie ma się czemu dziwić,
ponieważ ten rodzaj placków jest wyjątkowo puszysty i bardzo smaczny. Tym razem
pancakes w nieco odmienionej odsłonie bo z dodatkiem kakao i musu bananowo
miętowego. To dobry pomysł na śniadanie lub lekki lunch J
Źródło: zasoby własne
Składniki:
(na ok. 4 duże placki)
300 g mąki
1,5 łyżki kakao bez cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 ml maślanki
150 ml mleka
30 g roztopionego masła
Na nadzienie:
2 banany (najlepiej dobrze dojrzałe)
Kilka listków świeżej mięty
Łyżka miodu
+ jogurt naturalny/bita śmietana/cukier puder/owoce do
dekoracji
- Przesyp suche składniki do miski i wymieszaj. Następnie dodaj do nich składniki mokre i wymieszaj do momentu aż powstanie gładka i gęsta masa. W razie potrzeby dosyp więcej mąki lub dolej mleka.
- Rozgrzej patelnię i smaż pancakes na średnim ogniu na złoty kolor z obydwu stron. Zazwyczaj na duże pancakes wykorzystuję 1 chochlę masy. Pamiętaj, że do ciasta już zostało dodane masło, więc nie ma konieczności natłuszczania patelni przed smażeniem.
- Nadzienie: Banany pokrój na kawałki i przełóż do miski i rozgnieć widelcem. Dodaj do nich posiekaną drobno miętę oraz miód – wymieszaj do połączenia się składników. Do przygotowania nadzienia możesz również wykorzystać blender, wystarczy, że przełożysz wszystkie składniki do naczynia i zmiksujesz.
- Gdy pancakes będą już gotowe ułóż po jednym na talerzu, posmaruj w środku bananowo-miętowym kremem i przykryj kolejnym plackiem. Podawaj z dowolnymi dodatkami ( u mnie cukier puder, jogurt z odrobiną miodu, nektarynka i mięta). Smacznego! J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz