czwartek, 11 czerwca 2015

Kakaowe pancakes z nadzieniem bananowo-miętowym

Pancakes to rodzaj amerykańskich naleśników, które mają całkiem szerokie grono wielbicieli również w Polsce. Nie ma się czemu dziwić, ponieważ ten rodzaj placków jest wyjątkowo puszysty i bardzo smaczny. Tym razem pancakes w nieco odmienionej odsłonie bo z dodatkiem kakao i musu bananowo miętowego. To dobry pomysł na śniadanie lub lekki lunch J

Źródło: zasoby własne

Kakaowe pancakes z nadzieniem bananowo-miętowym


Składniki:
(na ok. 4 duże placki)

300 g mąki
1,5 łyżki kakao bez cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 ml maślanki
150 ml mleka
30 g roztopionego masła

Na nadzienie:
2 banany (najlepiej dobrze dojrzałe)
Kilka listków świeżej mięty
Łyżka miodu

+ jogurt naturalny/bita śmietana/cukier puder/owoce do dekoracji


  1. Przesyp suche składniki do miski i wymieszaj. Następnie dodaj do nich składniki mokre i wymieszaj do momentu aż powstanie gładka i gęsta masa. W razie potrzeby dosyp więcej mąki lub dolej mleka.
  2. Rozgrzej patelnię i smaż pancakes na średnim ogniu na złoty kolor z obydwu stron. Zazwyczaj na duże pancakes wykorzystuję 1 chochlę masy.  Pamiętaj, że do ciasta już zostało dodane masło, więc nie ma konieczności natłuszczania patelni przed smażeniem.
  3. Nadzienie: Banany pokrój na kawałki i przełóż do miski i rozgnieć widelcem. Dodaj do nich posiekaną drobno miętę oraz miód – wymieszaj do połączenia się składników. Do przygotowania nadzienia możesz również wykorzystać blender, wystarczy, że przełożysz wszystkie składniki do naczynia i zmiksujesz.
  4. Gdy pancakes będą już gotowe ułóż po jednym na talerzu, posmaruj w środku bananowo-miętowym kremem i przykryj kolejnym plackiem. Podawaj z dowolnymi dodatkami ( u mnie cukier puder, jogurt z odrobiną miodu, nektarynka i mięta). Smacznego! J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz