sobota, 27 czerwca 2015

Placuszki z sera ricotta z sosem morelowym

W weekend, gdy nie trzeba się śpieszyć do pracy czy na uczelnię warto zadbać o to by zjeść pyszne i zdrowe śniadanie. Tym razem proponuję placuszki z sera ricotta – puszyste i delikatne polane aromatycznym morelowym sosem. Idealne na „dzień dobry” J

Źródło: zasoby własne


Placuszki z sera ricotta z sosem morelowym
(czas przygotowania: ok. 30 minut)

Składniki
(na 4 osoby)

250 g sera ricotta
80 ml jogurtu maturalnego
2 jajka
350 g mąki
Szczypta soli
3 łyżki roztopionego masła

Na sos:

250 g moreli
Łyżka masła
Cynamon
2 łyżki miodu
Sok wyciśnięty z ½ cytryny

Ew. tłuszcz do smażenia

  1. Roztop w garnuszku masło.
  2. Następnie ostudź je przez chwilę, dodaj jogurt, ser ricotta, jajka i wymieszaj. Dosyp mąkę i sól – ponownie wymieszaj na gładką masę. Masa powinna być dosyć gęsta, gdy jest bardzo rzadka dosyp więcej mąki.
  3. Sos: umyj morele, przekrój na połówki i usuń z nich pestki. Roztop masło, następnie dodaj morele i sok z cytryny. Gotuj razem ok. 2 minuty, następnie dodaj miód i cynamon, wymieszaj i gotuj jeszcze ok. 3 minuty, by morele troszkę zmiękły. Odstaw gotowy sos na czas smażenia placków.
  4. Rozgrzej patelnię i smaż na niej placki na średnim ogniu po ok. 1,5 minuty z każdej strony.
  5. Gotowe placki przełóż na talerz, polej sosem i posyp cynamonem. Smacznego!
Źródło: zasoby własne

Źródło: zasoby własne

1 komentarz: