W weekend, gdy nie trzeba się śpieszyć do pracy czy na
uczelnię warto zadbać o to by zjeść pyszne i zdrowe śniadanie. Tym razem
proponuję placuszki z sera ricotta – puszyste i delikatne polane aromatycznym morelowym
sosem. Idealne na „dzień dobry” J
Źródło: zasoby własne
Placuszki z sera ricotta z sosem morelowym
(czas przygotowania: ok. 30 minut)
Składniki
(na 4 osoby)
250 g sera
ricotta
80 ml jogurtu maturalnego
2 jajka
350 g mąki
Szczypta soli
3 łyżki roztopionego masła
Na sos:
250 g moreli
Łyżka masła
Cynamon
2 łyżki miodu
Sok wyciśnięty z ½ cytryny
Ew. tłuszcz do smażenia
- Roztop w garnuszku masło.
- Następnie ostudź je przez chwilę, dodaj jogurt, ser ricotta, jajka i wymieszaj. Dosyp mąkę i sól – ponownie wymieszaj na gładką masę. Masa powinna być dosyć gęsta, gdy jest bardzo rzadka dosyp więcej mąki.
- Sos: umyj morele, przekrój na połówki i usuń z nich pestki. Roztop masło, następnie dodaj morele i sok z cytryny. Gotuj razem ok. 2 minuty, następnie dodaj miód i cynamon, wymieszaj i gotuj jeszcze ok. 3 minuty, by morele troszkę zmiękły. Odstaw gotowy sos na czas smażenia placków.
- Rozgrzej patelnię i smaż na niej placki na średnim ogniu po ok. 1,5 minuty z każdej strony.
- Gotowe placki przełóż na talerz, polej sosem i posyp cynamonem. Smacznego!
Źródło: zasoby własne
Źródło: zasoby własne
Fantastyczne placuszki na dobry początek dnia :)
OdpowiedzUsuń