wtorek, 16 czerwca 2015

Muffinki alla’Ferrero Roche

16 czerwca to bardzo ważny dzień dla wszystkich mieszkańców Pisy, gdyż właśnie wtedy wypada święto patrona miasta. W nocy rozpoczyna się wydarzenie, na które Włosi oczekują cały rok, jest to tzw. Luminara. W tą noc na wszystkich budynkach wzdłuż Arno zostaną umieszczone świeczki, które zabłysną o zmroku, a na środku rzeki organizowany jest pokaz fajerwerków. Do tego muzyka i wielka fiesta przez całą noc! Jest na co czekać, jest co świętować! Z tej okazji postanowiłam upiec ciastka, a że Włochy słyną z Ferrero to tym razem muffinki alla’ Ferrero Roche. Udanego dnia! J

Źródło: zasoby własne


Muffinki alla’Ferrero Roche


Składniki:
(Na 12 babeczek)

1 szklanka mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki oleju
½ szklanki cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 jajko
1/3 szklanki mleka

+ 12 orzechów laskowych ( obranych ze skorupki ale nie rozdrobnionych), 3/4 tabliczki czekolady mlecznej z orzechami (tym razem im bardziej rozdrobnione orzechy tym lepiej:)) i 2 łyżki mleka



  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni góra dół.
  2. Wszystkie mokre składniki na babeczki umieść w misce i wymieszaj. Następnie dodaj suche, ponownie wymieszaj do połączenia się składników. Gdy ciasto jest zbyt rzadkie dodaj więcej mąki.
  3. Napełnij foremki do muffinek przygotowanym ciastem do 1/3 wysokości. Następnie na środku każdej z nich umieść po małym kawałku czekolady mlecznej z orzechami ( u mnie pół małej kostki) i 1 orzechu laskowym. Przykryj muffinki resztą ciasta do ok. 3/4 wysokości foremki.
  4. Piecz w nagrzanym piekarniku do „suchego patyczka” ( ok. 20 minut).
  5. Gdy babeczki przestygną rozpuść pozostałą czekoladę z orzechami dodając do niej 2 łyżki mleka i tak przygotowaną polewą posmaruj w wierzchu ciastka.  Smacznego! J
Źródło: zasoby własne

3 komentarze: