niedziela, 31 maja 2015

Sałatka z tortellini i rukolą

Czy gotowanie musi być trudne i czasochłonne? Odpowiedź  jest bardzo prosta i brzmi: nie J Gotowanie to przyjemność, na która wcale nie musisz „tracić” całego dnia . Szczególnie teraz, gdy jest ciepło ( we Włoszech niesamowicie upalnie!) nie ma się ochoty na ciężkie i czasochłonne potrawy. W takich sytuacjach z pomocą nadchodzą sałatki, które odpowiednio skomponowane dostarczą Tobie i Twoim bliskim siły na calutkie popołudnie!

Źródło: zasoby własne


Sałatka z tortellini i rukolą

Składniki
(na 4 osoby)

500 g makaronu tortellini z dowolnym nadzieniem ( polecam ten świeży, który znajduje się w sklepowych lodówkach)
1 opakowanie rukoli
2 pomidory
Garść orzechów włoskich/pestek dyni/pestek słonecznika
Świeżo starty parmezan
6 łyżek oliwy  z oliwek
4 łyżki octu winnego
Szczypta soli
Pieprz Cayenne


  1. Zagotuj osoloną wodę i ugotuj w niej tortellini zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu. Następnie odcedź i przepłukuj zimną wodą.
  2. Rukolę umyj, osusz i przełóż do miseczek.
  3. Pomidory umyj, pokrój i dodaj do sałaty.
  4. Wymieszaj ocet, oliwę, sól i pieprz Cayenne na gładki sos.
  5. Upraż pestki i/lub orzechy na suchej patelni.
  6. Do sałaty i pomidora dodaj tortellini, pestki i sos – wymieszaj.
  7. Posyp sałatkę świeżo startym parmezanem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz