Czy gotowanie musi być trudne i czasochłonne? Odpowiedź jest bardzo prosta i brzmi: nie J
Gotowanie to przyjemność, na która wcale nie musisz „tracić” całego dnia . Szczególnie
teraz, gdy jest ciepło ( we Włoszech niesamowicie upalnie!) nie ma się ochoty
na ciężkie i czasochłonne potrawy. W takich sytuacjach z pomocą nadchodzą sałatki,
które odpowiednio skomponowane dostarczą Tobie i Twoim bliskim siły na calutkie
popołudnie!
Źródło: zasoby własne
Sałatka z tortellini i rukolą
Składniki
(na 4 osoby)
500 g makaronu tortellini z dowolnym nadzieniem ( polecam
ten świeży, który znajduje się w sklepowych lodówkach)
1 opakowanie rukoli
2 pomidory
Garść orzechów włoskich/pestek dyni/pestek słonecznika
Świeżo starty parmezan
6 łyżek oliwy z
oliwek
4 łyżki octu winnego
Szczypta soli
Pieprz Cayenne
- Zagotuj osoloną wodę i ugotuj w niej tortellini zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu. Następnie odcedź i przepłukuj zimną wodą.
- Rukolę umyj, osusz i przełóż do miseczek.
- Pomidory umyj, pokrój i dodaj do sałaty.
- Wymieszaj ocet, oliwę, sól i pieprz Cayenne na gładki sos.
- Upraż pestki i/lub orzechy na suchej patelni.
- Do sałaty i pomidora dodaj tortellini, pestki i sos – wymieszaj.
- Posyp sałatkę świeżo startym parmezanem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz