środa, 29 kwietnia 2015

Salsiccia e spinaci ( biała kiełbasa ze szpinakiem)

Dziś kolej na coś toskańskiego, będzie to bardzo proste danie. Salsiccia to surowa kiełbasa, bardzo podobna do polskiej kiełbasy białej ( nieparzonej). Jedno z najprostszych toskańskich dań to duszone liście rzepy z podsmażoną kiełbaską. Ja je troszkę zmodyfikowałam i zamiast rzepy wykorzystałam szpinak.


Źródło: zasoby własne

Salsiccia e spinaci ( biała kiełbasa ze szpinakiem)

Składniki
(na4 osoby)

4 salsiccie toscane ( można wykorzystać białą kiełbasę nieparzoną)
500 g szpinaku
2 ząbki czosnku
100 ml białego wina
Łyżka oliwy z oliwek
Sól
Pieprz Cayenne
Białe pieczywo

  1. Rozgrzej patelnię grillową i podsmaż na niej kiełbaski, by nie były surowe w środku ( ok. 10 minut)
  2. W rondelku podsmaż czosnek, następnie dodaj szpinak. Gdy szpinak zwiędnie ( jeśli używasz świeżego) lub się rozmrozi ( gdy używasz mrożonego) dodaj wino i duś do momentu, w którym wino odparuje. Na koniec dopraw szpinak solą i pieprzem.
  3. Gotowy szpinak wyłóż na talerze, obok połóż podsmażoną kiełbaskę. Danie podawaj z białym pieczywem. * Smacznego!


* W Toscanii podaje się do większości dań tzw. „pane toscano” czyli biały chleb bez soli. Pieczywo nie zawiera soli po to, by zredukować jej zawartość w całym daniu. Chleb to element obowiązkowy większości toskańskich posiłków.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz