Dziś kolej na coś toskańskiego, będzie to bardzo proste
danie. Salsiccia to surowa kiełbasa, bardzo podobna do polskiej kiełbasy białej
( nieparzonej). Jedno z najprostszych toskańskich dań to duszone liście rzepy z
podsmażoną kiełbaską. Ja je troszkę zmodyfikowałam i zamiast rzepy
wykorzystałam szpinak.
Źródło: zasoby własne
Salsiccia e spinaci ( biała kiełbasa ze szpinakiem)
Składniki
(na4 osoby)
4 salsiccie toscane ( można wykorzystać białą kiełbasę
nieparzoną)
500 g szpinaku
2 ząbki czosnku
100 ml białego wina
Łyżka oliwy z oliwek
Sól
Pieprz Cayenne
Białe pieczywo
- Rozgrzej patelnię grillową i podsmaż na niej kiełbaski, by nie były surowe w środku ( ok. 10 minut)
- W rondelku podsmaż czosnek, następnie dodaj szpinak. Gdy szpinak zwiędnie ( jeśli używasz świeżego) lub się rozmrozi ( gdy używasz mrożonego) dodaj wino i duś do momentu, w którym wino odparuje. Na koniec dopraw szpinak solą i pieprzem.
- Gotowy szpinak wyłóż na talerze, obok połóż podsmażoną kiełbaskę. Danie podawaj z białym pieczywem. * Smacznego!
* W Toscanii podaje się do większości dań tzw. „pane toscano”
czyli biały chleb bez soli. Pieczywo nie zawiera soli po to, by zredukować jej
zawartość w całym daniu. Chleb to element obowiązkowy większości toskańskich
posiłków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz