Źródło: zasoby własne
Pieczony karczek z marchewką, żurawiną i rodzynkami
2 kg karczku
1 duża marchewka
1 cebula
3 ząbki czosnku
Garść rodzynek
Garść żurawiny suszonej
Sól
Zioła: majeranek, oregano
Pieprz
Słodka i ostra papryka
Olej
1 lampka białego wytrawnego wina
- Umyty karczek posól i zamarynuj w ziołach wymieszanych z olejem. Odstaw na 24 godziny do lodówki.
- Nagrzej piekarnik do 150 stopni góra-dół.
- Karczek ułóż w naczyniu żaroodpornym, dodaj pokrojoną w plasterki marchewkę, cebulę, czosnek oraz żurawinę i rodzynki.
- Podlej winem i wodą. Piecz ok 3 godzin, aż mięso będzie miękkie.
- Pozostaw do wystygnięcia w piekarniku. Można podawać z musztardą lub chrzanem jako przystawkę lub z kaszą i wytworzonym podczas pieczenia sosem jako danie obiadowe. Smacznego!
Źródło: zasoby własne
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz