czwartek, 2 kwietnia 2015

Pieczony karczek z marchewką, żurawiną i rodzynkami

Pieczone w domu mięsa to doskonały dodatek do świątecznego śniadania albo do obiadu. Zachowują one świeżość na długi czas, a co najważniejsze są zdrowe i smaczne, bo nie zawierają konserwantów. Ten karczek jest wyjątkowy, trochę słodki, trochę pikantny - doskonały na Święta.

Źródło: zasoby własne


Pieczony karczek z marchewką, żurawiną i rodzynkami

2 kg karczku
1 duża marchewka
1 cebula
3 ząbki czosnku
Garść rodzynek
Garść żurawiny suszonej
Sól
Zioła: majeranek, oregano
Pieprz
Słodka i ostra papryka
Olej 
1 lampka białego wytrawnego wina

  1. Umyty karczek posól i zamarynuj w ziołach wymieszanych z olejem. Odstaw na 24 godziny do lodówki.
  2. Nagrzej piekarnik do 150 stopni góra-dół.
  3. Karczek ułóż w  naczyniu żaroodpornym, dodaj pokrojoną w plasterki marchewkę, cebulę, czosnek oraz żurawinę i rodzynki.
  4. Podlej winem i wodą. Piecz ok 3 godzin, aż mięso będzie miękkie.
  5. Pozostaw do wystygnięcia w piekarniku. Można podawać z musztardą lub chrzanem jako przystawkę lub z kaszą i wytworzonym podczas pieczenia sosem jako danie obiadowe. Smacznego!
Źródło: zasoby własne




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz