piątek, 17 kwietnia 2015

Zapiekane naleśniki z pieczarkami

Naleśniki to jedna z bardziej uniwersalnych potraw. Są idealne na słodko i na słono, można do nich włożyć praktycznie wszystkie ulubione składniki i za każdym razem smakują tak samo dobrze. Tą potrawę zrobiłyśmy razem z moimi współlokatorkami na Włosko-Portugalsko-Hiszpańsko-Polską kolację i wszystkim bardzo smakowała.

Źródło: zasoby własne


Zapiekane naleśniki z pieczarkami


Składniki
(na 8 osób)

Naleśniki:
(na 16 naleśników)
2 jajka
2 szklanki mleka
300 g mąki
Szczypta soli
4 łyżki oliwy lub rozpuszczonego masła

Farsz:
1 kg pieczarek
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
Sól
pieprz
natka pietruszki

300 g tartego sera

Beszamel
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1,5 szklanki zimnego mleka
Łyżeczka tartej gałki muszkatołowej


  1. W wysokim naczyniu wymieszaj lub zmiksuj mąkę, jajka, mleko i sól. Na sam koniec dodaj masło lub oliwę  mieszaj do połączenia się składników. Gdy masa jest zbyt gęsta dolej mleka, zbyt rzadka dosyp mąki. Naleśniki smaż na średnim ogniu.
  2. Piekarnik nagrzej do 180 stopni góra dół.
  3. Pieczarki pokrój na małe kawałki lub zetrzyj na tarce, czosnek i cebulę drobno posiekaj.
  4. Na oliwie zeszklij czosnek i cebulę, następnie dodaj pieczarki, sól i duś razem, aż woda z pieczarek całki wiecie odparuje. Na sam koniec dopraw sporą ilością pieprzu i posiekaną natką pietruszki.
  5. Beszamel: Rozpuść masło, dodaj do niego mąkę i smaż razem ok. 30 sekund. Następnie dolej zimne mleko, wymieszaj dokładnie i zagotuj, by sos stał się aksamitnie gładki i gęsty ( powinien mieć konsystencję budyniu).  Na koniec dopraw gałką muszkatołową.
  6. Gotowe placki naleśnikowe posmaruj odrobiną beszamelu, następnie włóż po łyżce pieczarek, posyp startym serem i złóż tak jak krokiety. Układaj jeden obok drugiego w formie do zapiekania.
  7. Na sam koniec pokryj naleśniki pozostałym beszamelem, posyp obficie serem i zapiekaj w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut ( aż na naleśnikach powstanie złota serowa skorupka). Smacznego!
                                                             przed pieczeniem....
Źródło: zasoby własne

i po! :)
Źródło: zasoby własne

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz