Naleśniki to jedna z bardziej uniwersalnych potraw. Są idealne
na słodko i na słono, można do nich włożyć praktycznie wszystkie ulubione składniki
i za każdym razem smakują tak samo dobrze. Tą potrawę zrobiłyśmy razem z moimi współlokatorkami
na Włosko-Portugalsko-Hiszpańsko-Polską kolację i wszystkim bardzo smakowała.
Źródło: zasoby własne
Zapiekane naleśniki z pieczarkami
Składniki
(na 8 osób)
Naleśniki:
(na 16 naleśników)
2 jajka
2 szklanki mleka
300 g mąki
Szczypta soli
4 łyżki oliwy lub rozpuszczonego masła
Farsz:
1 kg pieczarek
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
Sól
pieprz
natka pietruszki
300 g tartego sera
Beszamel
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1,5 szklanki zimnego mleka
Łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
- W wysokim naczyniu wymieszaj lub zmiksuj mąkę, jajka, mleko i sól. Na sam koniec dodaj masło lub oliwę mieszaj do połączenia się składników. Gdy masa jest zbyt gęsta dolej mleka, zbyt rzadka dosyp mąki. Naleśniki smaż na średnim ogniu.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni góra dół.
- Pieczarki pokrój na małe kawałki lub zetrzyj na tarce, czosnek i cebulę drobno posiekaj.
- Na oliwie zeszklij czosnek i cebulę, następnie dodaj pieczarki, sól i duś razem, aż woda z pieczarek całki wiecie odparuje. Na sam koniec dopraw sporą ilością pieprzu i posiekaną natką pietruszki.
- Beszamel: Rozpuść masło, dodaj do niego mąkę i smaż razem ok. 30 sekund. Następnie dolej zimne mleko, wymieszaj dokładnie i zagotuj, by sos stał się aksamitnie gładki i gęsty ( powinien mieć konsystencję budyniu). Na koniec dopraw gałką muszkatołową.
- Gotowe placki naleśnikowe posmaruj odrobiną beszamelu, następnie włóż po łyżce pieczarek, posyp startym serem i złóż tak jak krokiety. Układaj jeden obok drugiego w formie do zapiekania.
- Na sam koniec pokryj naleśniki pozostałym beszamelem, posyp obficie serem i zapiekaj w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut ( aż na naleśnikach powstanie złota serowa skorupka). Smacznego!
przed pieczeniem....
Źródło: zasoby własne
i po! :)
Źródło: zasoby własne
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz