wtorek, 28 kwietnia 2015

Sałatka z rukolą i szynką parmeńską

Szynka parmeńska jest bardzo lubiana przez Włochów. Zazwyczaj jedzą ją na surowo tylko z paluszkami grissini lub melonem. Ja zdecydowałam, że wykorzystam ją jako składnik sałatki i musze przyznać, że w połączeniu z rukolą, parmezanem i pomidorem smakuje wyśmienicie J



Sałatka z rukolą i szynką parmeńską

Składniki
(na 2 osoby)

100 g rukoli
1 duży pomidor
4 plasterki szynki parmeńskiej
Parmezan
2 łyżki oliwy z oliwek
1,5 łyżki octu winnego
Oregano
Pieprz Cayenne



  1. Rukolę umyj, osusz i połóż na talerze.
  2. Dodaj do niej pokrojonego na kawałki pomidora.
  3. Szynkę parmeńską podsmaż na patelni ( bez użycia tłuszczu), a gdy się zarumieni dodaj ją do warzyw.
  4. Ocet wymieszaj z oliwą oraz oregano i polej przygotowaną sałatkę. Na koniec dodaj do sałatki świeżo starty parmezan. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz