Szynka parmeńska jest bardzo lubiana przez Włochów. Zazwyczaj
jedzą ją na surowo tylko z paluszkami grissini lub melonem. Ja zdecydowałam, że
wykorzystam ją jako składnik sałatki i musze przyznać, że w połączeniu z
rukolą, parmezanem i pomidorem smakuje wyśmienicie J
Sałatka z rukolą i szynką parmeńską
Składniki
(na 2 osoby)
100 g rukoli
1 duży pomidor
4 plasterki szynki parmeńskiej
Parmezan
2 łyżki oliwy z oliwek
1,5 łyżki octu winnego
Oregano
Pieprz Cayenne
- Rukolę umyj, osusz i połóż na talerze.
- Dodaj do niej pokrojonego na kawałki pomidora.
- Szynkę parmeńską podsmaż na patelni ( bez użycia tłuszczu), a gdy się zarumieni dodaj ją do warzyw.
- Ocet wymieszaj z oliwą oraz oregano i polej przygotowaną sałatkę. Na koniec dodaj do sałatki świeżo starty parmezan. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz