Marchewka to popularne warzywo właściwie na całym świecie. Jest
powszechnie wykorzystywana do różnego rodzaju zup, sosów lub surówek, ale
znajduje również zastosowanie w deserach. Dziś przepis na ciasto marchewkowe z
nutą pomarańczy i pyszną czekoladową polewą. To ciasto jest doskonałym pomysłem
na niedzielny deser J
Źródło: zasoby własne
Ciasto marchewkowe z nutą pomarańczy i polewą czekoladową
Składniki:
2 szklanki startej marchewki
Ok. 300 g mąki
4 jajka
¾ szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Łyżka cynamonu
Łyżka przyprawy do piernika
Szczypta soli
¾ szklanki mąki
Sok z 1 pomarańczy
Na polewę:
Pół tabliczki gorzkiej czekolady
30 ml śmietanki kremówki 30%
+ orzechy laskowe i kandyzowana skórka pomarańczowa
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
- Ubij jajka z cukrem, a gdy masa stanie się kremowa stopniowo dolewaj olej i sok z pomarańczy nie przestając miksować. Następnie dodawaj stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamonem, solą i przyprawą do piernika. Masa powinna być gęsta, gdy jest rzadka, dosyp trochę więcej mąki.
- Na sam koniec dodaj do ciasta startą marchewkę i wymieszaj łyżką na gładką masę.
- Przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i piecz w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut ( do suchego patyczka)
- Gdy ciasto będzie już upieczone i ostudzone zrób polewę. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę gorzką ze śmietanką i polej nią ciasto. Posyp na wierzchu kandyzowana skórką pomarańczy i orzechami. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz