niedziela, 19 kwietnia 2015

Ciasto marchewkowe z nutą pomarańczy i polewą czekoladową

Marchewka to popularne warzywo właściwie na całym świecie. Jest powszechnie wykorzystywana do różnego rodzaju zup, sosów lub surówek, ale znajduje również zastosowanie w deserach. Dziś przepis na ciasto marchewkowe z nutą pomarańczy i pyszną czekoladową polewą. To ciasto jest doskonałym pomysłem na niedzielny deser J

Źródło: zasoby własne


Ciasto marchewkowe z nutą pomarańczy i polewą czekoladową

Składniki:

2 szklanki startej marchewki
Ok. 300 g mąki
4 jajka
¾ szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Łyżka cynamonu
Łyżka przyprawy do piernika
Szczypta soli
¾ szklanki mąki
Sok z 1 pomarańczy

Na polewę:
Pół tabliczki gorzkiej czekolady
30 ml śmietanki kremówki 30%

+ orzechy laskowe i kandyzowana skórka pomarańczowa

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Ubij jajka z cukrem, a gdy masa stanie się kremowa stopniowo dolewaj olej i sok z pomarańczy nie przestając miksować. Następnie dodawaj stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamonem, solą i przyprawą do piernika. Masa powinna być gęsta, gdy jest rzadka, dosyp trochę więcej mąki.
  3. Na sam koniec dodaj do ciasta startą marchewkę i wymieszaj łyżką na gładką masę.
  4. Przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i piecz w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut ( do suchego patyczka)
  5. Gdy ciasto będzie już upieczone i ostudzone zrób polewę. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę gorzką ze śmietanką i polej nią ciasto. Posyp na wierzchu kandyzowana skórką pomarańczy i orzechami. Smacznego!


Marchewkowy zawrót głowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz