sobota, 18 kwietnia 2015

Tagliatelle z kurczakiem w sosie cytrynowo bazyliowym

Sobota to taki dzień, w którym każdy z nas jest nieco zabiegany. Nie ma zbyt dużo czasu na gotowanie obiadu, a najlepiej, to gdyby zrobił się on sam, bo  sprzątanie, zakupy czy czas spędzany z rodziną są ważniejsze od siedzenia w kuchni. Tak więc dziś prosta pasta, która właściwie robi się sama.

Źródło: zasoby własne


Tagliatelle z kurczakiem w sosie cytrynowo bazyliowym

Składniki
(na 4 osoby)

400 g makaronu ( Tagliatelle lub pappardelle)
500 g piersi z kurczaka
1 cytryna
Pęczek bazylii
4 ząbki czosnku
200 ml śmietany 18 procent
Sól pieprz
Łyżka oliwy

  1. Kurczaka pokrój w kostkę, czosnek w plasterki, przełóż do miski, zalej sokiem z cytryny, dodaj 5 listków bazylii, przykryj miskę folią i odstaw do lodówki na 30 minut.  
  2. Po 30 minutach zagotuj osolona wodę na makaron i ugotuj go al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Wyjmij kurczaka z lodówki i usuń z niego liście bazylii, rozgrzej na patelni łyżkę oliwy, przełóż na nią kurczaka wraz z sokiem z cytryny i czosnkiem i smaż ok. 5 minut, by mięso nie było surowe i nabrało złotego koloru.
  4.  Następnie dodaj śmietanę, sól, pieprz i wymieszaj. Gotuj razem ok. 3 minuty, jeśli sos jest zbyt gęsty dolej troszkę wody lub mleka.
  5. Na koniec posiekaj kilka listków bazylii i dodaj do sosu.
  6. Ugotowany makaron wymieszaj z kurczakiem. Na talerzach udekoruj potrawę listkami bazylii. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz