piątek, 10 kwietnia 2015

Kurek czerwony z kuksusem

Ryba to doskonałe danie na piątkowy obiad, tym bardziej, że nadchodzi wiosna i mamy coraz większą ochotę na lekkie, a pożywne dania. Ryba, którą wykorzystałam w przepisie to gallinella (kurek), która jest ogólnie dostępna we Włoszech, a szczególnie w rejonach Toskanii. Ten gatunek ryby poławiany jest nie tylko w Morzu Śródziemnym, lecz również między innymi w Morzu Bałtyckim, wiec jeśli uda Ci się go znaleźć w Polsce polecam wypróbować!

Źródło: zasoby własne



Kurek czerwony z kuksusem

Składniki
(na  1 osobę)

1 filet kurka czerwonego
1 ząbek czosnku
Łyżka oliwy z oliwek
Sól
Biały pieprz
1 łyżka soku z cytryny
1 plasterek cytryny

Na kuskus:
Pół szklanki kaszy kuskus
Kawałek fen kuła
Kawałek cebuli
Łyżeczka kurkumy
Świeża natka pietruszki
Sól



  1. Rybę umyj i osusz, a następnie zamarynuj w oliwie, plasterkach czosnku, pieprzu i soli. Odstaw na ok. 10 minut w chłodne miejsce.
  2. Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę fenkuł oraz cebulę.
  3. Ugotuj kasze kuskus zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  4. Na czystek patelni połóż folię aluminiową, na niej filet ryby ( skórą do dołu), podlej go sokiem z cytryny i 1/3 szklanki wody, a na wierzchu połóż plasterek cytryny. Złóż do siebie brzegi folii i duś rybę na średnim gazie ok. 6 minut.
  5. Ugotowany kuskus przełóż na patelnie z podsmażonym fenkułem i cebulą, dopraw solą, pieprzem, kurkumą i posiekaną natką pietruszki. Przełóż na talerz, obok połóż gotową rybę, smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz