Źródło: zasoby własne
Wielkanocne babeczki czekoladowe z kajmakiem
Składniki
( na ok 20 małych babeczek)
Kruche ciasto czekoladowe:
300 g mąki
175 g masła
80 g cukru
2 łyżki kakao
1 jajko
1 duża łyżka śmietany
+ małe foremki do babeczek ( metalowe lub silikonowe)
masa kajmakowa
dżem porzeczkowy (lub inny o kwaskowym smaku)
cukierki M&M's
- Ciasto czekoladowe: Do miski przesiej mąkę, kakao, dodaj cukier i pokrojone w małe kawałki masło. Posiekaj nożem, a następnie dodaj jajko i śmietanę i zagnieć na gładkie dosyć twarde ciasto, W razie potrzeby dosyp więcej mąki lub dodaj śmietanę. Gotowe ciasto włóż do lodówki na min. godzinę.
- Po godzinie nagrzej piekarnik do 180 stopni.
- Ciasto rozwałkuj i wyklej nim brzegi foremek. Najlepiej jest korzystać z foremek metalowych, które są stabilne. Przed wyłożeniem ciastem należy je posmarować masłem i posypać bułką tartą, by upieczone babeczki można było bez problemu wyjąć. Jeśli nie posiadasz metalowych foremek możesz użyć silikonowe.
- Przygotowane babeczki nakłuj widelcem w kilku miejscach i piecz w nagrzanym piekarniku ok 15 minut.
- Na spód upieczonych babeczek rozsmaruj trochę dżemu, następnie wyłóż masę kajmakową i udekoruj cukierkami M&M's. Smacznego!
Źródło: zasoby własne
Źródło: zasoby własne
Źródło: zasoby własne
Źródło: zasoby własne
Źródło: zasoby własne
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz