piątek, 3 kwietnia 2015

Wielkanocne babeczki czekoladowe z kajmakiem

Święta Wielkanocne to czas radosny warto obdarować w tym okresie najbliższych słodkim upominkiem. Moim zdaniem kruche babeczki z kajmakiem doskonale się sprawdzą w roli Wielkanocnych słodkości dla rodziny. One nie tylko pięknie wyglądają, lecz również nieziemsko smakują! :)

Źródło: zasoby własne


Wielkanocne babeczki czekoladowe z kajmakiem

Składniki
( na ok 20 małych babeczek)

Kruche ciasto czekoladowe:
300 g mąki
175 g masła
80 g cukru
2 łyżki kakao
1 jajko
1 duża łyżka śmietany


+ małe foremki do babeczek ( metalowe lub silikonowe)
masa kajmakowa
dżem porzeczkowy (lub inny o kwaskowym smaku)
cukierki M&M's



  1. Ciasto czekoladowe: Do miski przesiej mąkę, kakao, dodaj cukier i pokrojone w małe kawałki masło. Posiekaj nożem, a następnie dodaj jajko i śmietanę i zagnieć na gładkie dosyć twarde ciasto, W razie potrzeby dosyp więcej mąki lub dodaj śmietanę. Gotowe ciasto włóż do lodówki na min. godzinę.
  2. Po godzinie nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  3. Ciasto rozwałkuj i wyklej nim brzegi foremek. Najlepiej jest korzystać z foremek metalowych, które są stabilne. Przed wyłożeniem ciastem należy je posmarować masłem i posypać bułką tartą, by upieczone babeczki można było bez problemu wyjąć. Jeśli nie posiadasz metalowych foremek możesz użyć silikonowe.
  4. Przygotowane babeczki nakłuj widelcem w kilku miejscach i piecz w nagrzanym piekarniku ok 15 minut.
  5. Na spód upieczonych babeczek rozsmaruj trochę dżemu, następnie wyłóż masę kajmakową i udekoruj cukierkami M&M's. Smacznego!
Źródło: zasoby własne

Źródło: zasoby własne

Źródło: zasoby własne

Źródło: zasoby własne

Źródło: zasoby własne












Wielkanocne Smaki - edycja V

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz