Makaron barwiony sepią to prawdziwy rarytas, który udało mi
się znaleźć w naszej wspólnej erasmusowej kuchni. Wbrew pozorom można tu znaleźć
całkiem sporo różnych ciekawych produktów. Czarny barwnik jest w dzisiejszej
sztuce kulinarnej wykorzystywany bardzo powszechnie do barwienia różnego rodzaju
produktów. Przyznam szczerze, że początkowo czarna pasta nie przyciągnęła mojej
uwagi, ale teraz uważam, że zdecydowanie warto jest ej spróbować. W smaku
makaron praktycznie niczym się nie różni od tego „białego”, a czarny kolor
pomaga ładnie zaprezentować pozostałe składniki potrawy. Makaron barwiony sepią
najlepiej wykorzystywać do dań z rybą lub owocami morza, dobrze komponuje się z
kolorem mięsa.
Źródło: zasoby własne
Czarny makaron z krewetkami i groszkiem
Składniki:
(na 1 osobę)
Czarny makaron tagliatelle
100 g krewetek tygrysich lub królewskich ( polecam obrać przed
przygotowanie potrawy, o czym ja tym razem zapomniałam )
¾ szklanki mrożonego groszku
1 ząbek czosnku
1 łyżka śmietany
Sól
Pieprz
Sok z ½ cytryny
Łyżka masła
- Makaron ugotuj zgodnie z wskazówkami na opakowaniu. Powinien być al dente.
- Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim pokrojony drobno czosnek. Następnie dodaj krewetki oraz groszek, smaż razem ok. 2 minuty. Na koniec dodaj sól, pieprz oraz sok z cytryny i śmietanę. Gotuj ok. 2 minuty, by sos troszkę zgęstniał.
- Ugotowany makaron dodaj do sosu krewetkowo-groszkowego, wymieszaj i możesz już serwować potrawę. Smacznego!
Źródło: zasoby własne
Źródło: zasoby własne
Źródło: zasoby własne
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz