wtorek, 21 kwietnia 2015

Czarny makaron z krewetkami i groszkiem

Makaron barwiony sepią to prawdziwy rarytas, który udało mi się znaleźć w naszej wspólnej erasmusowej kuchni. Wbrew pozorom można tu znaleźć całkiem sporo różnych ciekawych produktów. Czarny barwnik jest w dzisiejszej sztuce kulinarnej wykorzystywany bardzo powszechnie do barwienia różnego rodzaju produktów. Przyznam szczerze, że początkowo czarna pasta nie przyciągnęła mojej uwagi, ale teraz uważam, że zdecydowanie warto jest ej spróbować. W smaku makaron praktycznie niczym się nie różni od tego „białego”, a czarny kolor pomaga ładnie zaprezentować pozostałe składniki potrawy. Makaron barwiony sepią najlepiej wykorzystywać do dań z rybą lub owocami morza, dobrze komponuje się z kolorem mięsa.

Źródło: zasoby własne


Czarny makaron z krewetkami i groszkiem

Składniki:
(na 1 osobę)

Czarny makaron tagliatelle
100 g krewetek tygrysich lub królewskich ( polecam obrać przed przygotowanie potrawy, o czym ja tym razem zapomniałam )
¾ szklanki mrożonego groszku
1 ząbek czosnku
1 łyżka śmietany
Sól
Pieprz
Sok z ½ cytryny
Łyżka masła


  1. Makaron ugotuj zgodnie z wskazówkami na opakowaniu. Powinien być al dente.
  2. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim pokrojony drobno czosnek. Następnie dodaj krewetki oraz groszek, smaż razem ok. 2 minuty. Na koniec dodaj sól, pieprz oraz sok z cytryny i śmietanę. Gotuj ok. 2 minuty, by sos troszkę zgęstniał.
  3. Ugotowany makaron dodaj do sosu krewetkowo-groszkowego, wymieszaj i możesz już serwować potrawę. Smacznego!
Źródło: zasoby własne

Źródło: zasoby własne

Źródło: zasoby własne



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz