Delikatny, aksamitny, słodki, puszysty…to tylko kilka
przymiotników, którymi można opisać ten oto sernik. Jest to najpyszniejszy
sernik jaki jadłam, który moja mama zrobiła dla mnie, gdy wróciłam do domu na
Święta. Do tej pory pamiętam jego cudowny smak! Już nie mogę doczekać się
kolejnego powrotu do Polski, bo mama obiecała powtórzyć ten smakowity wypiek J
Źródło: zasoby własne
Najpyszniejszy sernik
Inspiracja: www.kuchnialidla.pl
Na ciasto:
100 g masła
200 g mąki
50 g cukru
Łyżka cukru waniliowego
1 jajko
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
Na masę serową:
1 kg twarogu dwukrotnie mielonego
125 g miękkiego masła
Szklanka cukru
8 jajek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka pestek wanilii
Garść rodzynek ( można namoczyć w rumie, mocnej herbacie lub
wodzie z cukrem)
+ konfitura malinowa/wiśniowa, syrop klonowy
- Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól przesiej do miski, dodaj pokrojone w małe kawałki masło, wbij jako i zagnieć ciasto. Odstaw do lodówki na min. 1 godzinę.
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
- Masa serowa: oddziel żółtka od białek: białka odstaw do lodówki, a żółtka ubij z cukrem na kremową masę. Stopniowo dodawaj do żółtek z cukrem masło, a następnie ser. Wyłącz mikser i dodaj do masy przesianą mąkę ziemniaczana oraz pestki wanilii i wymieszaj całość dokładnie.
- Białka ubij na sztywną pianę, a następnie dodaj je do serowa i delikatnie wmieszaj w masę do połączenia wszystkich składników.
- Na koniec dodaj do masy serowej rodzynki i wymieszaj całość.
- Na spód wyłożonej papierem do pieczenia blachy wyłóż przygotowane ciasto – powinno mieć grubość ok. 10 mm, nakłuj widelcem. Na przygotowany spód wyłóż serową masę. Piecz w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut ( do „suchego patyczka”)
- Podawaj z syropem klonowym i konfiturą. Smacznego!
Źródło: zasoby własne
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz