Co dziś na obiad? Przyznam szczerze, że sama dziś zadałam
sobie to pytanie, bo zupełnie nie miałam pomysłu na to co mogę ugotować. Miałam
ochotę na lekkie danie, ze szpinakiem, który uwielbiam. Miałam też ricottę, więc
zdecydowałam, że zrobię włoskie kluski malfatti, tzn. „brzydko zrobione”. Fakt,
te kluseczki nie są najpiękniejsze, ale za to smakują przepysznie!
Źródło: zasoby własne
Malfatti szpinakowe z sosem pomidorowym
Inspiracja: http://www.buonissimo.org
Składniki:
(na 2 osoby)
Na kluski:
100 g sera ricotta
250 g szpinaku ( najlepiej świeży )
1 jajko
Ok. 100 g mąki
5 łyżek tartego parmezanu
Łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
Szczypta soli
Szczypta pieprzu
Płaska łyżka masła
Na sos:
200 g świeżych pomidorów ( lub pomidorów z puszki)
2 ząbki czosnku
Rozmaryn
Sól
Pieprz
Pieprz Cayenne
Łyżka oliwy z oliwek
- Szpinak umyj, pokrój na mniejsze kawałki i blanszuj na patelni z dodatkiem masła.
- Czosnek drobno pokrój, przełóż na drugą patelnie i podsmaż. Następnie dodaj obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory i duś razem ok. 5 minut. Dopraw solą, pieprzem, pieprzem Cayenne i rozmarynem.
- Zagotuj w garnku 1 litr osolonej wody.
- Zblanszowany szpinak przełóż do miski. Dodaj do niego ricottę, parmezan, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, jajko i mąkę – wymieszaj do połączenia się składników. Z powstałej masy formuj podłużne kluseczki – jeśli masa nie jest plastyczna zagęść ją mąką, a ręce posmaruj mąką lub zimna wodą, ułatwi to formowanie malfatti. Gotowe kluseczki gotuj w osolonej wodzie ok. 3 minuty.
- Na talerz wyłóż pomidorowy sos, następnie ugotowane malfatti, a całość posyp świeżo startym parmezanem i ziołami. Smacznego!
Źródło: zasoby własne
Źródło: zasoby własne
Źródło: zasoby własne
też jestem miłośniczką szpinaku, myślę, że kluski bardzo by mi smakowały:)
OdpowiedzUsuńTakie kluski są u mnie na długiej liście "do zrobienia". Muszą być pycha.
OdpowiedzUsuń