wtorek, 7 kwietnia 2015

Makaron z farszem

Święta, święta i po świętach - ten czas naprawdę szybko mija! Nie wiem jak u Was, ale u mnie stoły uginały się pod ciężarem przeróżnych pyszności. Wielkanoc to oczywiście święta podczas których głównym składnikiem większości świątecznych potraw są jajka, jednak w mojej rodzinie są też dzieci, które nie przepadają za smakiem tradycyjnego barszczu białego. Dlatego też nie mogło zabraknąć rosołu. Zastanawiasz się czasem co zrobić z gotowanym mięsem z rosołu? Makaron z farszem - to bardzo proste i smaczne danie, które pozwoli Ci wykorzystać mięso, którego używasz do gotowania rosołu.

Źródło: zasoby własne


Makaron z farszem
( na 4 osoby)

400 g makaronu fusilli lub penne
ok 500 g ugotowanego mięsa z rosołu ( np wołowina, indyk, kurczak)
1 cebula
sól
pieprz
olej do smażenia



  1. Makaron ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
  2. Ugotowane i ostudzone mięso z rosołu zmiel w maszynce do mięsa.
  3. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż na nim pokrojoną w małą kostkę cebulę, a gdy się zezłości dodaj do niej zmielone mięso mielone i smaż razem ok 2 minuty. 
  4. Następnie dodaj ugotowany makaron i około 2 chochle wody z gotowania makaronu. Gotuj razem, aż woda odparuje, dopraw solą i pieprzem. Smacznego
Źródło: zasoby własne

Źródło: zasoby własne

Źródło: zasoby własne

Źródło: zasoby własne



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz