niedziela, 5 kwietnia 2015

Mazurek chałwowo kawowy

Rodzinne świętowanie już się rozpoczęło, ale nie zaszkodzi jeszcze jeden przepis na mazurek. Nie jest zbyt słodki ani zbyt wytrawny, jak dla mnie w sam raz. Życzę Wam wszystkim wspaniałych Świat Wielkanocnych, udanych wypieków i kulinarnych eksperymentów oraz dużo radości ze Zmartwychwstania!

Źródło: zasoby własne


Mazurek chałwowo-kawowy

Składniki 

Na spód:
300 g mąki
175 g masła
100 g cukru
2 łyżki kakao ( gorzkie w proszku)
2 jajka
1 łyżka śmietany
1 łyżka kawy rozpuszczalnej

Na nadzienie:
200 g chałwy czekoladowo-waniliowej
50 ml śmietanki kremówki

orzechy do dekoracji


  1. Mąkę, cukier, kakao i kawę przesyp do miski, dodaj pokrojone w małe kawałki masło, śmietanę oraz jajka i zagnieć na gładkie ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej maki lub śmietany. Gotowe ciasto włóż do woreczka i odstaw do lodówki na min. godzinę. 
  2. Po godzinie nagrzej piekarnik do 180 stopni. Ciasto na mazurek rozwałkuj i uformuj z niego dowolny kształt. Piecz w nagrzanym piekarniku ok 15 minut.
  3. Chałwę pokrój na małe kawałki, dodaj do niej kremówkę i zagotuj. Gotuj aż chałwa się rozpuści, a masa zgęstnieje. Gotową masą posmaruj wierzch mazurka i udekoruj ciasto orzechami. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz