Źródło: zasoby własne
Mazurek chałwowo-kawowy
Składniki
Na spód:
300 g mąki
175 g masła
100 g cukru
2 łyżki kakao ( gorzkie w proszku)
2 jajka
1 łyżka śmietany
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
Na nadzienie:
200 g chałwy czekoladowo-waniliowej
50 ml śmietanki kremówki
orzechy do dekoracji
- Mąkę, cukier, kakao i kawę przesyp do miski, dodaj pokrojone w małe kawałki masło, śmietanę oraz jajka i zagnieć na gładkie ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej maki lub śmietany. Gotowe ciasto włóż do woreczka i odstaw do lodówki na min. godzinę.
- Po godzinie nagrzej piekarnik do 180 stopni. Ciasto na mazurek rozwałkuj i uformuj z niego dowolny kształt. Piecz w nagrzanym piekarniku ok 15 minut.
- Chałwę pokrój na małe kawałki, dodaj do niej kremówkę i zagotuj. Gotuj aż chałwa się rozpuści, a masa zgęstnieje. Gotową masą posmaruj wierzch mazurka i udekoruj ciasto orzechami. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz