sobota, 4 kwietnia 2015

Mazurek pomarańczowy

Mazurek to bardzo tradycyjne ciasto Wielkanocne, które jest bardzo proste w przygotowaniu. Uwielbiam piec mazurki, bo co roku wymyślam nie tylko nowe smaki, lecz również nowe kształty, które sprawiają, że to ciasto jest wyjątkowo dekoracyjne i wprowadza do domu wiosenną atmosferę.

Źródło: zasoby własne


Mazurek pomarańczowy

Ciasto:
300 g mąki
175 g masła
80 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego Delecta
3 krople aromatu śmietankowego Delecta 
2 jajka
1 łyżka śmietany
Garść zgniecionych na proszek migdałów
1 łyżka startej skórki z pomarańczy

Nadzienie, galaretka pomarańczowa:
2 pomarańcze
sok z 1 cytryny
250 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego Delecta
2 łyżki żelatyny

+ migdały ze skórką, gorzka czekolada do rozpuszczenia, kandyzowana skórka pomarańczowa,
biała czekolada do rozpuszczenia


  1. Mąkę przesiej do miski i dodaj do niej pokrojone w małe kawałki masło. Posiekaj nożem. Następnie dodaj cukier i cukier waniliowy Delecta, jajka, śmietanę, olejek śmietankowy, zgniecione na proszek migdały i startą skórkę z pomarańczy. Zagnieć na gładkie ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej maki lub śmietany. Ciasto włóż do woreczka i odstaw do lodówki na min. godzinę.
  2. Po upływie godziny nagrzej piekarnik do 180 stopni góra - dół.
  3. Ciasto na mazurek rozwałkuj i uformuj z niego dowolny kształt ( u mnie tulipan). Piecz ok 15 minut w nagrzanym piekarniku.
  4. Galaretka pomarańczowa: z pomarańczy zetrzyj skórkę na drobnej tarce ( bez białej części) i przełóż do rondelka. Pomarańcze, wraz z białymi błonkami pokrój w dosyć małe kawałki, dodaj do skórki pomarańczowej. Następnie dodaj do pomarańczy sok z cytryny oraz cukier i cukier waniliowy. Gotuj na średnim ogniu ok 50 minut, aż konfitura zgęstnieje, a owoce się rozpadną. Do tak powstałej konfitury dodaj 2 łyżki żelatyny i wymieszaj, by się dokładnie rozpuściła.
  5. Galaretkę wyłóż na wierzch mazurka. Możesz go również ozdobić rozpuszczona białą i gorzka czekoladą, migdałami i kandyzowana skórką pomarańczową. Smacznego!

Źródło: zasoby własne



Wielkanocne wypieki z Delectą

3 komentarze: