Źródło: zasoby własne
Mazurek pomarańczowy
Ciasto:
300 g mąki
175 g masła
80 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego Delecta
3 krople aromatu śmietankowego Delecta
2 jajka
1 łyżka śmietany
Garść zgniecionych na proszek migdałów
1 łyżka startej skórki z pomarańczy
Nadzienie, galaretka pomarańczowa:
2 pomarańcze
sok z 1 cytryny
250 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego Delecta
2 łyżki żelatyny
+ migdały ze skórką, gorzka czekolada do rozpuszczenia, kandyzowana skórka pomarańczowa,
biała czekolada do rozpuszczenia
- Mąkę przesiej do miski i dodaj do niej pokrojone w małe kawałki masło. Posiekaj nożem. Następnie dodaj cukier i cukier waniliowy Delecta, jajka, śmietanę, olejek śmietankowy, zgniecione na proszek migdały i startą skórkę z pomarańczy. Zagnieć na gładkie ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej maki lub śmietany. Ciasto włóż do woreczka i odstaw do lodówki na min. godzinę.
- Po upływie godziny nagrzej piekarnik do 180 stopni góra - dół.
- Ciasto na mazurek rozwałkuj i uformuj z niego dowolny kształt ( u mnie tulipan). Piecz ok 15 minut w nagrzanym piekarniku.
- Galaretka pomarańczowa: z pomarańczy zetrzyj skórkę na drobnej tarce ( bez białej części) i przełóż do rondelka. Pomarańcze, wraz z białymi błonkami pokrój w dosyć małe kawałki, dodaj do skórki pomarańczowej. Następnie dodaj do pomarańczy sok z cytryny oraz cukier i cukier waniliowy. Gotuj na średnim ogniu ok 50 minut, aż konfitura zgęstnieje, a owoce się rozpadną. Do tak powstałej konfitury dodaj 2 łyżki żelatyny i wymieszaj, by się dokładnie rozpuściła.
- Galaretkę wyłóż na wierzch mazurka. Możesz go również ozdobić rozpuszczona białą i gorzka czekoladą, migdałami i kandyzowana skórką pomarańczową. Smacznego!
Źródło: zasoby własne
piękne tulipanowe mazurki!
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda, Wesołych Świąt! ;))
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Wesołych Świąt! :)
Usuń