wtorek, 14 kwietnia 2015

Grillowany łosoś ze szpinakiem i pomidorami koktajlowymi

Łosoś jest bardzo smaczna rybą i prawdziwą skarbnicą witamin, minerałów, nienasyconych kwasów tłuszczowych i innych składników niezbędnych dla zdrowia. Istnieje bardzo dużo sposobów serwowania łososia, jednak moim zdaniem najlepszy jest grillowany lub pieczony. Ten pomysł na łososia wyjątkowo mi smakuje i jest niezwykle szybki do przygotowania.

Źródło: zasoby własne


Grillowany łosoś ze szpinakiem i pomidorami koktajlowymi


Składniki
( na 1 osobę)
1 dzwonko świeżego łososia
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
Sól
Pieprz Cayenne
1 łyżeczka rozmarynu
1 ząbek czosnku

1 gałązka pomidorów koktajlowych
50 g szpinaku
Łyżka masła



  1. Łososia umyj, osusz i zamarynuj w oliwie, soli, pieprzu Cayenne, rozmarynie i pokrojonym w plasterki ząbkiem czosnku. Zawiń w folie aluminiową i odstaw do lodówki na ok. 20-30 minut.
  2. Po upływie tego czasu rozgrzej patelnię grillową, łososia wyjmij z lodówki, skrop sokiem z cytryny i grilluj po 3-4 minuty z każdej strony. W połowie smażenia obok łososia połóż gałązkę pomidorów koktajlowych, by się delikatnie grillowały.
  3. Na osobnej patelni rozgrzej masło i ublanszuj na nim szpinak. Ten proces trwa ok. 1,5 minuty.
  4. Gotowy szpinak wyłóż na talerz na nim ułóż łososia, a obol grillowane pomidory. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz