Małe, czarne,
pyszne i zdrowe – mowa oczywiście o jagodach. Uwielbiam te owoce
zawsze staram się najeść nimi na zapas, bo sezon jagodowy trwa
bardzo krótko. Są idealne na surowo – tylko z dodatkiem cukru i
śmietany, wspaniale komponują się z deserami i letnimi ciastami
oraz daniami obiadowymi. Macie ochotę na pyszne i słodkie pierogi z
jagodami i serem? Jeśli jeszcze jej nie macie, to z pewnością Was
najdzie po przeczytaniu tego przepisu :)
Źródło: zasoby własne
Pierogi z jagodami i
serem
Składniki:
( na ok 60 pierogów)
2 szklanki mąki
pszennej
ok 150 ml ciepłej
wody
500 g jagód
250 g sera białego
150 g cukru
250 ml śmietany
-
Zagotuj w dużym garnku wodę.
-
Do miski przesyp mąkę i stopniowo dolewaj ciepłą wodę mieszając dłonią ciasto. Następnie zacznij je zagniatać. Gdy ciasto jest mało elastyczne i suche, dodaj więcej wody, gdy klei się do Twoich dłoni dosyp mąki. Dobre ciasto na pierogi powinno być miękki i elastyczne. Przykryj ściereczka i odstaw na chwilę.
-
W międzyczasie umyj i osusz jagody oraz wymieszaj ser z 50 g śmietany i 50 g cukru. Zamiast zwykłego cukru możesz dodać cukier waniliowy nada to pierogom wyjątkowego smaku.
-
Gotowe ciasto rozwałkuj na placek o grubości ok 0,5 cm ( ciasto na pierogi z jagodami nie może być bardzo cieknie, by nie rozpadły się one w procesie gotowania), a następnie zacznij wykrawać kółka za pomocą szklanki.
-
Na środku każdego kółka ułóż po łyżeczce sera i po łyżeczce jagód, następnie dokładnie zaklej brzegi i uformuj pierogi. Gotuj je we wrzącej wodzie. Gdy pierogi zaczną wypływać na powierzchnie wody oznacza to, e są gotowe do podania.
- Pierogi doskonale smakują ze śmietaną wymieszaną z cukrem. Smacznego!
Źródło: zasoby własne
Źródło: zasoby własne
Źródło: zasoby własne
Źródło: zasoby własne
Zjadłam dziś takie na obiad:)
OdpowiedzUsuńpalce lizać...pycha
OdpowiedzUsuń