wtorek, 4 sierpnia 2015

Pierogi z jagodami i serem

Małe, czarne, pyszne i zdrowe – mowa oczywiście o jagodach. Uwielbiam te owoce zawsze staram się najeść nimi na zapas, bo sezon jagodowy trwa bardzo krótko. Są idealne na surowo – tylko z dodatkiem cukru i śmietany, wspaniale komponują się z deserami i letnimi ciastami oraz daniami obiadowymi. Macie ochotę na pyszne i słodkie pierogi z jagodami i serem? Jeśli jeszcze jej nie macie, to z pewnością Was najdzie po przeczytaniu tego przepisu :)

Źródło: zasoby własne


Pierogi z jagodami i serem

Składniki:
( na ok 60 pierogów)

2 szklanki mąki pszennej
ok 150 ml ciepłej wody


500 g jagód
250 g sera białego
150 g cukru
250 ml śmietany

  1. Zagotuj w dużym garnku wodę.
  2. Do miski przesyp mąkę i stopniowo dolewaj ciepłą wodę mieszając dłonią ciasto. Następnie zacznij je zagniatać. Gdy ciasto jest mało elastyczne i suche, dodaj więcej wody, gdy klei się do Twoich dłoni dosyp mąki. Dobre ciasto na pierogi powinno być miękki i elastyczne. Przykryj ściereczka i odstaw na chwilę.
  3. W międzyczasie umyj i osusz jagody oraz wymieszaj ser z 50 g śmietany i 50 g cukru. Zamiast zwykłego cukru możesz dodać cukier waniliowy nada to pierogom wyjątkowego smaku.
  4. Gotowe ciasto rozwałkuj na placek o grubości ok 0,5 cm ( ciasto na pierogi z jagodami nie może być bardzo cieknie, by nie rozpadły się one w procesie gotowania), a następnie zacznij wykrawać kółka za pomocą szklanki.
  5. Na środku każdego kółka ułóż po łyżeczce sera i po łyżeczce jagód, następnie dokładnie zaklej brzegi i uformuj pierogi. Gotuj je we wrzącej wodzie. Gdy pierogi zaczną wypływać na powierzchnie wody oznacza to, e są gotowe do podania.
  6. Pierogi doskonale smakują ze śmietaną wymieszaną z cukrem. Smacznego!



Źródło: zasoby własne

Źródło: zasoby własne

Źródło: zasoby własne

Źródło: zasoby własne



Letnie owoce

2 komentarze: