środa, 18 lutego 2015

Risotto z kalafiorem romanesco

Post w Środę Popielcową wcale nie musi być nudny, istnieje bardzo dużo postnych, prostych a przy tym ciekawych dań. Ja zdecydowałam się dziś przyrządzić risotto z kalafiorem romanesco. Było naprawdę wspaniałe!

Źródło: zasoby własne

Risotto z kalafiorem romanesco

Składniki
(na 2 osoby)

1 szklanka ryżu do risotto
Ok. 600 ml ciepłej wody
Pół kalafiora romanesco
Pół cebuli
2 ząbki czosnku
Twardy ser
Sól
Pieprz
¼ szklanki octu z białego wina
Łyżka masła,
2 łyżki oliwy


  1. Cebulę i czosnek drobno posiekaj i zeszklij na łyżce masła i łyżce oliwy. Następnie dodaj 1 szklankę ryżu do risotto i smaż razem przez chwilę cały czas mieszając.
  2. Gdy ryż zacznie zmieniać kolor ( stanie sie biały) dolej do niego ocet i 1 chochlę wody. Mieszaj risotto cały czas, a gdy wchłonie cały płyn dodaj następną chochlę wody. Risotto powinno się gotować ok. 10 -15 minut.
  3. W międzyczasie podziel kalafiora na mniejsze części i dodaj go do risotto na 5 minut przed końcem gotowania.
  4. Gdy ryz będzie al dente ( półtwardy)  zdejmij risotto z kuchenki, dopraw solą i pieprzem oraz startym serem, dodaj łyżkę masła, wymieszaj i przykryj pokrywka albo folia aluminiową na 3 minuty.
  5. Teraz Twoje risotto jest gotowe! Posyp je jeszcze odrobiną tartego sera, już na talerzu i smacznego! :)

Źródło: zasoby własne

Źródło: zasoby własne

Źródło: zasoby własne






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz