Gdy termometr
pokazuje sporo powyżej 30 stopni nie można zapominać o tym, jak
ważne jest nawadnianie organizmu. Gdy znudziła Ci się woda
mineralna i słodkie napoje może spróbujesz przygotować domową
lemoniadę? Dobrze schłodzona, kwaskowa, mocno cytrynowa – idealna
na letnie spotkania ze znajomymi i rodziną.
Źródło: zasoby własne
Lemoniada cytrynowa
Składniki
( na ok 2 l napoju )
8 cytryn
1 litr ciepłej wody
szklanka cukru ( Ilość cukru dopasuj do własnych upodobań )
Świeża mięta
-
Wyciśnij sok z cytryn przy pomocy wyciskarki do cytrusów.
-
Do lekko ciepłej wody dodaj cukier, wymieszaj – musi się całkowicie rozpuscić.
-
Do wody z cukrem dodaj sok z cytryn, wymieszaj – sprawdź czy smak lemoniady jest odpowiedni. W razie konieczności dodaj więcej cukru lub wody.
-
Poczekaj aż lemoniada będzie zimna, następnie przelej ja do butelek i wstaw do lodówki na ok 3 godziny, by się dobrze schłodziła.
-
Przed podaniem dodaj do lemoniady listki świeżej mięty. Smacznego!
Źródło: zasoby własne
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz